Plats:Hovgårdsvallen 2 Konstgräs (Bjurforsplanen)
Referat: IK Zenith (D4H) - Älvsborg FF (D4H)
Urk! När allt går fel... 1-4 mot IK Zenith
2020-04-04 14:47, A-lag Herrar
Älvsborg FF - IK Zenith  1 - 4 (0-1)

Efter nya beslut var det tillåtet att spela match igen! Lördagen bjöd på bästa tänkbara väder med endast lite snålblåst men med solen som värmde. Idag var det match mot seriekollegan och kanske dags att "pinka" in lite revir. I dessa Coronatider var det ca 30 själar runt planen som ville se lite äkta Div4 fotboll.
Tyvärr får vi sämsta tänkbara uppladdning. 2 man dyker inte ens upp till match!! Odenstam indikerade att han inte kunde lira matchen utan endast ett kort inhopp och som pricken över i:et var att  Oscars skada är inte läkt vilket medför att vi ställer Abbe som utespelare i mål, detta var endast början...

Laget: Abbe, Martin, John, Edwin, Olsson, Filip L, Hampus, Hugo, Lisnell, Filip B, Victor och vid sidan Valther och Odenstam.

Inför matchen pratade vi om vår inställning till matchen senast och att vi inte skulle upprepa detta. Vi skulle inte lämna över ansvaret till någon annan utan tävla i varje situation. Vi skulle sätta vårt försvarsspel över hela planen och spela n tydlig fotboll efter vår idé. Viktigaste var att inte ge upp situationer utan vinna dem istället!

1:a halvlek
Matchen började avvaktande och lagen hade en liknande spelidé. Tidigt visade det sig att Zenith skulle äga höjdens rike då vi förlorade det mesta i luften. Men efter marken var det mer Älvsborg. Efter inledande 5 minuterna där lagen var avvaktande var det Älvsborg som tog tag i taktpinnen. Vi bröt många uppspel tidigt och kunde nagla fast bollen ett flertal gånger på sista 3:dje delen. Men vi hade förtvivlat svårt att komma in i boxen och ställa till något. Vår fula vana trogen så hade vi för bråttom i omställningsspelet och vi spelade med för små marginaler vilket gjorde att det var en enkel sak för Zenith att få fina omställningslägen. Men Zenith var lika uddlösa som vi i de halvchanser som man vaskade fram. I offensiv riktning var det frid och fröjd. Vi var hetare än våra motståndare i det mesta och Hugo var så när att sätta bollen i mål men den smet strax utanför stolpen. Trots att vi knappt hade styrfart i vårt försvarsspel dvs vi fuskade i mängder av situationer hade vi lite tur att Zeniths krut var allt annat än torrt. Tyvärr skulle dock 0-1 komma och det gjorde det genom vår fula ovana att tappa boll i en omställning där vi inte gör jobbet att vinna tillbaka bollen utan den som bryter får vandra rätt in mot våra försvarare och släppa bollen snyggt till en friställd kollega som via Abbe lägger bollen i mål. Halvleken slutar 0-1 vilket knappast var matchbilden men samtidigt kan vi inte tro att det kommer straffa sig om vi inte spelar färdig alla situationer.

I pausen snackade vi om potential. Dvs vi tillät oss att vara sämre än vad vi egentligen är. Vi gjorde Zenith klart bättre än vad de va som lag och spelade mer på deras premisser än våra egna. Ambitionen var att bli tydligare i vårt egna spel och höja oss ett snäpp då skulle vi vända detta.

2:a halvlek
Vi kommer ut som ett klart mer motiverat lag och ville sätta en annan prägel på matchen. Vi lyckas fortsatt inte på mitten utan det blir alldeles för svårt och omständligt. Adam hade spelat de första 55 minuterna som ytter utan större framgång och det var dags att få in honom centralt i banan och nyttja hans kvaliteter som forward. Sagt och gjort gick vi över till 3-5-2 uppställning och vips så var det ett lag på plan. Vi sköljde över vår motståndare som gjorde allt för att värja sig i vår anstormning. Olsson opererade effektivt som wingback och skapade bredd och fart samtidigt som Hugo och Victor lyckades med sina konster. Frisparkarna haglade då våra motståndare inte hängde med alls. En av dessa kom John högst på och hade nog ingen aning om hur fri han var utan skickade nicken lagom högt över. Vid flera av våra frisparkar och hörnor var det allmän kalabalik i Zeniths straffområde. Det fanns ingenting att skriva hem om gällande Zenit under dessa 20 underbara minuter som innehöll ett snyggt mål signerat Filip B efter en lika snygg frispark av Hampus. Om mitt topplock höll på att flyga i första akten var det nog Jocke Olsson (Zeniths tränare) vars topplock som satt löst nu. Efter målet blev pressen än tydligare och strax efter målet kom så en riktig "game changer"...!! Straff blåste domare för. Solklar var den... Olsson stöp som en fura i Zeniths straffområde, tyvärr ville det sig inte bättre än när han fick sparken vred han knät så illa att det knakade betänkligt i det och i skrivande stund väntar röntgen på akuten (j-vlgt trist för Alex och laget. Jag hann att säga, sätter vi denna då vinner vi och om vi missar då blir det åka av. Zeniths spelare fick under avbrottet sig en hårtork som hördes ända till fastlandet men man kan säga att budskapet nog gick fram :) TYVÄRR brände vi straffen och resten av matchen blev en enda lidelse innan domaren blåste för sista gången. Det är konstigt och i samma andetag fascinerande hur idrotten är ibland. Dvs hur kan vi tappa det så totalt? Hur kan vi gå från att vara totalt överlägsna till att inom loppet av 90 sekunder ge bort allt. Strax efter straffen tappar vi åter boll på mittplan och ett långskott på efterföljande omställning letade sig retfullt in vid Abbes stolpe. Tror iofs att Abbe läste att den skulle gå utanför. Var det jobbigt i sig att vi brände straffen blev ju inte uppförsbacken mindre brant av detta. Tyvärr väljer vi att mer eller mindre lägga av efter detta. Zenith kunde ohotat rulla in 2 bollar till när de flesta av oss ville åka tillbaka till fastlandet istället. Halvleken slutade 1-3 vilket knappast ens var i närheten av hur halvleken såg ut. Men skiter man i det så blir det såhär. Bara att gratulera Zenith till en seger där man knappast behövde förta sig offensivt utan tackade och tog emot våra gåvor.

Summerat: Detta var en match vi bara skall vinna en normal dag. Men det var inte en normal dag! Vi får se oss själva i spegeln! Det är allt annat än bra när vissa inte ens dyker upp till matchen och att vi inte ens kan starta med en målvakt. Det är lätt att säga att det "bara" är en träningsmatch... men vi måste kunna begära mer av varandra! Det är bara att återgå till ritbordet och skissa på nya möjligheter. Vi kommer tillbaka var så säkra.

Målskyttar: Filip Bergfelt 1st