Referat: Älvsborg Fotbollförening - GAIS
Ett stort fall framåt trots 1-3 mot GAIS P18
2020-05-30 14:57
Älvsborg FF  -  GAIS  1 - 3  (1-1)

Dags för sista träningsmatchen på väldigt länge och även sista matchen på en smått vansinnig matchvecka mot regionens bättre lag! GAIS U18 var sista anhalten, ett GAIS som likt oss åkte på en riktig käftsmäll mot IFK i veckan. Även de var ute efter att finna tillbaka till den kunskap de besitter previs som oss själva. Idag var det riktig högsommar värme och trots en stängd arena var det många som tog med sig sin "brassestol" och bevittnade matchen utanför planens staket. En mindre rolig sak är att förbundet missat att tillsätta domare till alla de tre senaste matcherna vilket är mindre bra när dessa beställdes för över en månad sedan... Lyckligtvis har vi Challe som ställer upp med den äran och dömde med kort varsel idag.

Laget: Johan, Jonathan, Edwin, Seb J, Ludde, Valther, Hampus, Victor, Rafa, Felix, Abbe och Seb R samt Mackan vid sidan

Inför matchen saknades det ett gäng spelare men samtidigt ett fantastiskt tillfälle för de som kom in att få chansen att göra jobbet. Idag var resultatet av noll vikt då det handlade om att studsa tillbaka från de senaste två sjuka bottennappen som vi hade bakom oss. Vi återgick till 4-3-3 och hoppades att tryggheten i detta skulle spegla av sig!

1:a halvlek
Halvleken började avvaktande och lagen kände på varandra. GAIS var duktiga i sitt possessionspel men valde oftast att vinkla bollen hemåt vilket gjorde att man inte hotade i djupled så ofta som an kunde tro. Den individuella skickligheten hos dem var riktigt bra. Trots att vi saknade många spelare idag tog de som var på plan tag i saker och ting och visade ett riktigt stort hjärta och kunnande. Vi rullade tryggt i backlinjen och ägde boll under stora stunder och med ett fokus på att inte gå bort sig fick vi kontra och använda de få omställningar som det bjöds på. Vårt 3-manna mittfält slet riktigt bra och håll GAIS dito stången viket gjorde att vi ofta kämpade tillbaka bollarna och kunde skapa fina omställningar. Rafa fick en fin boll att jobba på efter en bollvins där han snyggt vänder bort sin försvarare men tyvärr blev avslutet lite tamt. Vi var lite aggressivare idag och både Ludde och Jonathan var riktigt bra i sina ytterbackspositioner och vann ett flertal dueller. Addera till detta ett par riktigt roliga bekantskaper i Abbe och Felix från P04 som gör riktigt fina insatser och där den sistnämnde gjorde debut med oss idag och var fantastiskt duktig och så trygg i sitt sätt att spela, han var även riktigt nära att kunna göra mål efter en retur men tyvärr rann situationen ut i sanden. Tyvärr skulle det ändå bli ett riktigt snöpligt baklängesmål efter allt slit. En rätt billig frispark som Challe blåste för skulle tyvärr resultera i en klassisk missförståndsbalja. Dvs Vi står och fokuserar på vart vi skall ha vår mur när frisparken är 32 meter från mål och med Johan viftades vid ena stolpen blev saken rätt enkel för GAIS:aren att bara skruva in bollen i öppet mål. Där och då var detta det vi minst behövde med tanke på det senaste matchernas bräckliga mentala status och med det sagt så var det ohyggligt nära att det stod 0-2 30 sekunder senare när GAIS anfallare hinner före en utrusande Johan och rullar bollen i öppet mål men till vår stora lycka räddade Lang på mållinjen. Efter denna kaos minut reste vi oss till skillnad från tidigare och växte in i matchen. Vi hade ett par riktigt fina lägen att kvittera och åt andra hållet revanscherade Johan sig med den äran och räddade fint 2 gånger om. I slutet på halvleken får vi en hörna som Rafa når högst på och snyggt nickar den otagbart i mål. Sista delen på halvleken är det vi som är närmst att göra ett ytterligare mål men halvleken slutar 1-1 vilket ändå för anses vara rättvist.

I pausen var det en hel del beröm för allt slit och intentionerna som vi alla såg. Självklart 45 kvar att spela om och ambitionen var att fullfölja på samma sätt genom sista 45. Vi var rätt övertygade om att GAIS skulle komma ut stort i andra för att döda matchen och kunde vi bara hålla tätt första 15 så skulle det nog öppna upp sig och då kunde vad som helst hända.

2:a halvlek
Precis som vi pratat om i pausen satte GAIS plattan i botten. I andra akten var de klart mer tydliga och raka i spelidé vilket gjorde att vi pressades ner i banan och gav mer eller mindre bort spelyta 1 likt matchen mot IFK. Var det nåt vi lärt oss från detta i onsdags var att det kommer resultera i mål tillslut. När vår motståndare etablerar spel direkt utanför vårt straffområde är de inte bara alldeles för när vårt mål mest hela tiden utan det är alltid 80 meter till motståndarnas dito vilket gjorde att vi till skillnad från första halvlek endast kom i sporadiska attacker. Men vi gjorde ändå försvarsspelet bar ut ifrån förutsättningarna. Vi hade ett flertal fina möjligheter att skapa riktigt bra anfall men vi hade inte precisionen i passningarna idag och saknade kylan då vi tyvärr bara skickar iväg bollen oprovocerat ett flertal gånger i vår absoluta iver att anfalla istället för att vårda bollen och lotsa oss fram till sista tredjedelen av planen. Torts att vi slet som galärslavar skulle vi ha en dip som varade i 5 minuter och där trillade halvlekens 2 mål in. Det första är vi på tok för heta i att vinna boll vilket gör att vi går bort oss och ett snyggt pass i sidledes och en enkel bredsida in i mål gav GAIS det mål de efterlängtade och uret visade ca 70 minuter. Strax efter detta blir det ett schabbel i försvaret strax utanför straffområdet och en enkel pass i sidled och ett stenhårt vristskott förvisso rätt mot Johan men näst intill omöjligt att rädda ändå om den var i semaforhöjden. Halvleken slutar 0-2 vilket var klart rättvist.

Summerat: Ett klart fall framåt för oss. GAIS är sett över 90 minuter det bättre laget men idag var det blåstället på och kämpa och inte vika ner sig! Hampus och Victor tog idag an sig hemjobbet i alla situationer vilket direkt betalar av sig. Det gör att mittfältsstriden som vi har förlorat fullständigt de senaste matcherna var riktigt jämn idag! Seb J stod upp som den försvarsgeneral som han är och spelade med stor pondus genom hela matchen. Vi tog tillbaka förlorat självförtroende genom dagens prestation. Åter ett stort tack och ett stort + till våra P04:a killar!!

Målskyttar: Raphael Akendo 1st