P19 pojkar
Bandysiffror gav en förlust i årspremiären.
2019-01-24 22:52
Älvsborg FF - IFK Göteborg U17  5 - 6 (3-3)

Då var det äntligen dags får årets första match. Lite tidigt kan tyckas och med två dygn av rejält med minusgrader så var planen inte i toppskick utan var lite hård och halkig. Men oavsett så var det samma får båda lagen. Vi hade en riktigt tung träningsperiod bakom oss och det fanns risk för att orken skulle tryta ju längre matchen. Motståndare för kvällen var IFK:s E2 lag dvs 16-17 åringar. Ett lag som har mycket kvalitet och hade med sig ett 8-1 resultat mot Utsikten från förra helgen. Dagen till ära hade över 100 åskådare trotsat kylan och letat sig ner till Påvelundsplan vilket var fantastiskt kul att se.

Laget: Malte, Olsson, Jacob, Edwin, Collstedt, Filip, Hugo, Hampus, Emil, Adam, Raphael samt Victor, Öberg, Valther och Wilmer

Inför matchen pratade vi om 3 sker att försöka att genomföra i 90 minuter. Vi skulle försöka att sätta vårt presspel, kantspel och vinna duellspelet. Vår motståndare behärskar de flesta verktygen för att klara sig ur detta men ambitionen skulle vi ha.

1:a halvlek
Domaren för dagen blåste igång matchen. Matchen började lite avvaktande och båda lagen tilläts att trilla boll mellan lagdelarna. Första chansen får IFK efter 5 minuter när deras nummer 9 presenterar sig. På en fin passning sliter han sig loss men Malte kommer ut och gör sig stor och styr undan avslutet. Vi har lite problem med IFK:s positionsspel som ger oss fler situationer då vi räknar fel och de försöker att komma runt på våra kanter. Både Edwin och Jacob spelar bra och resolut och löser det tillsammans med en storspelande Malte. Men efter den första vågen av chanser för IFK började vi ta för oss mer och mer. Pressen och vårt sätt att stressa IFK:s backlinje började skörda triumfer. En lyra bkom IFK:s backlinje vinner Adam en 50/50 duell och klackar fram bollen till Emils som från sin vänsterkant frispelar Rafa i straffområdet som i öppet mål sätter 1-0. Bra utdelning kn man säga då det var vårt andra riktiga anfall. Detta gav oss råg i ryggen och vi fortsatte vårt förtjänstfulla spel. Rafa kom runt på kanten ett flertal gånger med ett gäng hörnor som resultat (nästan alla blev farliga på ett eller annat sätt när Emil slog dem). På en av dem dimper bollen ned i straffområdet och en IFK:are  skickar ner Filip i backen och straffen var given. Fram stegar Adam men missar den tyvärr. Detta kunde varit startskottet på en tappad match men istället lyfter vi oss. Rafa cykelsparkar i ribban och IFK:s målvakt får göra ett par svettiga räddningar. Hörnorna stod som spön i backen och på en av dem blev det trassligt värre och bollen letade sig fram till Adam som placerade in bollen fram till 2-0. Man undrade lite smått vad det var som höll på att hända... och inte hade man tänkt tanken klart då det helt plötsligt stod 2-2. Två nästan identiska mål av nummer 9 som kommer fri med Malte och placerar bollen snyggt i bortre gaveln. Tyvärr går vi på samma spel två gånger om men IFK nyttjar det snyggt och kliniskt. Efter våra 2 mål höjde IFK tempo och press vilket gjorde att vi fick svårare att rulla boll men Innan halvleken är över gör lagen var sitt mål till. Emil skruvar in en hörna (1:a av förmodligen 7 till i år) och IFK fick ytterligare ett friläge som man sätter snyggt. Åter en fin löpning där vi straffades är vi ligger högt med backlinjen. Halvleken slutar smått otroliga 3-3 men det var ett rättvist resultat.

I pausen var det självklart en hel del beröm på sättet vi hade genomfört det offensiva spelet. I.o.m 3 baljor i baken var det lite kommentarer om hur vi skulle lösa delar av det IFK gjorde bra. Dock skulle v fortsätta att går för det med risken att det kunde trilla in någon balja bakåt.

2:a halvlek
Matchen trummar på som första halvlek slutade. IFK var det mer spelförande laget och har ett mycket tryggare spel att falla tillbaka på. Man sågar sig genom oss flera gånger och Malte kommer t stort och avvärjer vid ett tillfällen. Men vi är allt annat än slagna och ger inte bort något gratis. Även vi kommer till en bra chans som målvakten i IFK avvärjer bra. Men efter 5 minuter i andra vinner Öberg bollen i högerytter position och snurrade upp allt och alla innan han serverar en framstormande Hugo som bombar in 4-3. En otrolig glädje på planen utspelade sig. Tyvärr var det bara kortvarigt. Åter presenterade sig nummer nio. En djupledsboll senare och en väl avvägd lobb och vips var det 4-4. Några minuter senare blir vi på tok fr heta i ett 1 mot 1 läge om vii förlorar och friläget var ett faktum som resulterade i 4-5, lite surt faktiskt. Efter detta tog IFK över mer och mer. Man kan lugnt säga att de rann igenom lite för enkelt och att det bara blev ett mål till fram till 4-6 var väl snarare tur än skicklighet och åter var det nummer 9 som skickade in ett friläge. Men extra stolt blir jag när jag ser mina tappra krigare fortsätt att trumma på. Victor hade två grymma chanser att gör mål i sin premiär men målvakten räddade dessa. Hugo hade en snygg nick som även denna räddades. Matchen slutar tillslut 5-6 och det var ett gäng trötta och dämpade spelare som klev av planen.

Summerat: IFK vinner tillslut rättvist. Men jag tycker att vi skall sträcka på oss. Vi ger dem en match hela vägen in i kaklet. Vi har ett bra presspel så länge vi orkar och kantspelet fungerade mycket bra. Vi viker inte ner oss under 90 minuter utan strider hela vägen i mål. Dvs kred till alla killar idag.

Målskyttar: Raphael Akendo 1st, Adam Lisnell 1st, Emil Mattsson 1st, Hugo Börjesson 1st samt Alexander Öberg 1st