P19 pojkar
OAVGJORT efter mäktig upphämtning.
2019-04-28 17:32
Älvsborg FF - Norrby IF  3 - 3  (0-2)

Då var det dags för årets andra hemmamatch. Idag skulle vi gästas av Norrby från Borås. Ett Norrby som vi mötte i Ligacupen en regnblöt februarikväll med 3-3 som resultat. Frågan var hur lagen skulle spela nu när förutsättningarna var annorlunda och kantspel skulle vara möjliga jämfört med förra matchen då man spelade vattenpolo på ytterområdena. Det hade regnat hela natten och morgonen men lagom till match klarnade det upp och förutsättningarna blev fantastiska. Rätt ok med publik även idag vilket alltid är kul.

Laget: Malte, Collstedt, Edwin, Olsson, Christian, Filip, Hampus, Adam, Emil, Victor, Rafa samt Seb, Erik och Öberg

Inför matchen drogs det inga större växlar från vårt tidigare möte utan det var mer fokus på vad vi skulle göra. En viktig sak som poängterades var att vi skulle vara med från början och inte starta som mot Skövde. Vi skulle fortsätta komma med bra speed på kanterna och hota så mycket som möjligt där. Vi skulle absolut inte vika ned oss fysiskt och strida om varje millimeter.

1:a halvlek
Vilken start. Mer eller mindre direkt efter avspel vaskade vi fram två heta chanser och den sista av dem frispelar Rafa Emil som skickar bollen i stolpen från 3 meter. Under matchen första 5 minuter så är det vi för hela slanten och det känns riktigt bra. Vid ett par tillfällen så är det sånär att vi kommer igenom men trasslar till det. Efter den fina starten tappar vi tyvärr initiativet och sakta men säkert tar Norrby över taktpinnen. De gör det smart och fyndigt när man lockar upp oss för att sedan spela långt över våra försvarare där det blir kubbning om bollen ett otal gånger. De flesta av dessa vinner en av matchens förgrundsfigurer nästan jämt dvs Nr12 i Norrby. En stark, teknisk och riktigt snabb forward som mer eller mindre ensam satte skräck i hela vår backlinje. Tyvärr sätter han nästan ensam en dyster matchbild för oss där vi tappar allt under en 10 minutersperiod och där han får domdera precis som han vill och är så när både 1-2-3 gånger att få göra mål men lyckligtvis är hans krut allt annat än tort... 0-1 skall tillslut falla och det sker åter med Nr12 i huvudrollen där han enkelt dribblar sig igenom vårt passiva försvar och friställer sin kollega som snyggt skickar in bollen i mål. Det kändes onödigt MEN var rättvist! Efter detta vaknar vi till igen, vi gör lite korrigeringar i laget och Öberg kom in. Just nämnde Öberg skulle snabbt får en superchans på en hörna men drar även han bollen stenhårt i stolpen. Efterföljande situation får Adam bollen mitt i slottet och skickar på en rökare som målvakten snyggt tippar till hörna. Hörnan blev åter farlig men oturligt touchar Olsson bollen och ställer en framrusande Rafa helt som bara skulle brösta in den. Efter detta var det åter dags att tappa spelet och Norrby tackade och tog emot. Efter ett flertal missade halvchanser var halvleken i princip över... typ 10 sekunder kvar då Norrby får en frispark i högerytterposition. På frisparken står hela ÄFF och hästesover och Nr12 nickar snyggt in 0-2 och med det var halvleken över. Sett till halvleken så var nog en Norrby ledning ok men 2 mål var i överkant med tanke på vad vi hade vaskat fram. Men spelar man huvudlöst så blir det som det blir.

I pausen gavs nog historiens tuffaste hårtork till killarna. Inget som lämpar sig i skrift men man kan med önskvärd tydlighet skriva att meddelandet uppfattades och att alla visste att nu djäklar skulle vi göra allt i vår makt för att hitta tillbaka till vårt kunnande. Efter hårtorken resonerade spelarna själva fram till stora delar av det som skulle hanteras annorlunda... frågan nu var om vi skulle lösa detta i praktiken.

2:a halvlek
Vi startar tyvärr inte lika piggt som i första halvlek men helt klart är vi med på ett mycket bättre sätt. Vi hittar både Rafa och Mackan tydligare på högerkanten och vi kommer runt på ett mycket bättre sätt. Vi vinner fler 2:a bollar vilket gjorde att vi fick starta anfallen mycket högre upp i banan jämför med 1:a halvlek. Vi blev också tvungna att justera vårt spel för att plocka bort deras nummer 12. Sägas skall att vi gör just detta klockrent i 40 minuter där han knappt syntes i andra och där vår respekt var som bortblåst. Ur en icke situation kommer så biljetten in i matchen. En solklar hands dyker upp från ingenstans och vi får en rätt dömd straff med oss som Adam snyggt skickar in till 1-2. Detta var en riktig energiboost för oss och tillika ett energidränage för Norrby. Nu var det vi för hela pengen och en vild satsning med 3-5-2 spel som helt plötsligt funkade gjorde att vi kom i våg efter våg och det var smått panik hos motståndarna. Det skulle bli ännu värre för våra motståndare då de mitt i anstormningen får en spelare utvisad efter sitt andra gula kort. Nu kändes det som om planen lutade och vi kom i anfall efter anfall. Vi saknade just det där lilla sista för att kvittera och det fanns inget som ens indikerade ett uns av anfall hos Norrby. När då 1-3 skrivs på tavlan så kändes det super surt. Ett litet misstag hos oss gör att en frispelad Norrbyspelare snyggt lobbar in bollen över en utrusande Malte. Detta kunde faktiskt varit ridå och matchen skulle bara spelas av. MEN idag ville killarna verkligen bevisa sig och vi tar åter tag i taktpinnen och anfaller hela tiden. På en våra chanser får vi en hörna varpå jag ropar att vi skall köra en variant som vi precis har övat på och utfallet blev bästa möjliga. Emil skickar bollen i stolpen igen men denna gången är Victor med på returen och skickar in reduceringen till 2-3. Vilt jubel och nästan 20 minuter kvar på klockan. I vår iver att kvittera blev det en våldsam kollision mellan Adam och Norrbys målvakt där den sistnämnde tyvärr fick utgå och vi skall nog tacka högre makter för att det inte blev ett gult kort på Adam vilket hade inneburit utvisning. Efter detta sker det som inte får ske. I vår iver tappar vi fullständigt koll på... ja just det Nr12 som snyggt tar in bollen och serverar bollen ut på kanten för att själv sedan löpa 60 meter och till vår och publiken stora förvåning bränna årtusendets målchans från 2m, i skrivande stund fattar jag fortfarande inte hur det var möjligt. Men vi tackade och tog emot för att ett par minuter senare snyggt kvittera till 3-3 genom Alexander. Ett fantastiskt inlägg som Alex når högst på och snyggt skarvar in kvitteringen. Vilt jubel och 10 minuter kvar att spela. Plattan i matten hoppades vi på men nu var det soppatorsk och matchens sista chans skulle bli Norrbys. Med sekunder kvar fattar ingen vad som hände egentligen. En solklar offside vinkades av, för bara linjeman uppfattade att Edwin var 20 meter nedanför backlinjen skadad och ställde då på Norrbyspelaren som fri med Malte drar den utanför... Matchen slutar 3-3 vilket jag faktiskt tycker var rättvist!

Summerat: En match med två helt olika ansikten där vårt ängsliga och huvudlösa spel i första blev den totala motsatsen i andra där vi sköljde över vår motståndare. Utvisningen blev på många sätt matchavgörande men jag tror att vi hade löst det ändå. Extra skönt att se killarna rannsaka sig själva och få med sig en pinne! Nu blickar vi fram mot årets första "lång"resa som går till Mariestad nästa vecka.

Målskyttar: Adam Lisnell 1st, Victor Svensson 1st och Alexander Olsson 1st