Referat: Älvsborg Fotbollförening - Lindome GIF
U19 föll mot Lindome i DM efter straffar.
2020-03-22 14:11
Älvsborg FF - Lindome GIF 3 - 5 e. straffar 1-1 vid fulltid (1-0)

Då var det dags för DM. Ett DM som vi åkte ur i första omgången 2019 efter en plattmatch av sällan skådat format. Idag var vi hemmalag på bortaplan... :) dvs vi spelade på Lindevi men vi var ändå lottade hemma. Åter skulle vi möta ett klass1 lag och min förhoppning var att vi skulle bli utmanade för första gången i år. Lindome som tränas av Mats Hedén med fina meriter som spelare och tillika mittbackskollega till undertecknad har skapat ett riktigt fint och intressant lagbygge. Strålande vårväder gjorde att det var mindre Corona vänligt på läktare idag. Tyvärr var vår uppladdning inte optimal när 8 man hade 90 minuter från gårdagen och Adam samt Emil som precis är tillbaka från långvarigt uppehåll pga skador... Skulle vi orka!?

Laget: Malte. Collstedt, Martin, Valther, Olsson, Filip, Hugo, Hampus, Victor, Adam, Emil samt Philip och Calle vid sidan

Inför matchen: Vi visste att våra motståndare skulle spela 3-5-2  och det skulle ställa högre krav på oss att följa vår spelidé i.o.m att vi mönstrade 4-3-3. Frågan var vem som skulle vinna kampen om ytorna på kanterna. Tyvärr hade Hugo en känning och signalerade för ev byte direkt.

1:a halvlek
Direkt på avspark visade det sig att Lindome spelade som förväntat. Ett Lindome som hade en tydlig spelidé och ett lag som följde den på ett fantastiskt sätt. De var otroligt bolltrygga och skapade oreda i vårt försvarsspel med fina platsbyten och mycket vändningar på spelet. Trots ett markant övertag var det aldrig farligt. Efter första "chocken" hade lagt sig jämnade spelet ut sig och vi fick mer att säga till om. Tyvärr höll inte Hugos fot utan byte krävdes vilket var sjukt surt när han är en viktig dynamo i vårt spel. Men detta till trots så naglar vi fast bollen på Lindomes planhalva mer eller mindre konstant under 10 minuter och som ett brev på posten kom det frustration och en hel del gnäll fr. motståndarna. Adam var precis sådär jobbig som bara han kan vara och ostskivorna haglade mot motståndarna som hade tröttnat på honom. Vi hade mängder med hörnor och halvfarliga frisparkar och en av dessa skulle visa sig vara en vinstlott. En perfekt slagen frispark av Hampus nådde en framstörtande Philip som snyggt satte ledningsmålet som då var rättvist. Fortsättningen fram till minut 25 är det vi mest hela tiden och våra motståndare var klart fundersamma. Sista 5 föll vi lite in i gamla synder och blev bekväma och bolltittande vilket var lika med varsågod till Lindome. Inom loppet av 2-3 minuter vaskade man fram två liknande frilägen som man inte förvaltade. Halvleken slutar 1-0 vilket kändes som rättvist sett till chanser och situationer om än att Lindome hade er boll.

I pausen var det beröm för sättet vi tog oss an uppgiften och hur vi stod upp på bästa möjliga sätt. Samtidigt hade vi svårt att plocka upp markeringen på deras wingback vilket gav dem lite för bra alternativ men vi skulle försöka att värdera detta bättre i andra akten.

2:a halvlek
Dagens duktiga domare blåste igång andra halvlek. Vi var beredda på att Lindome skulle komma ut stort och göra allt för att få en tidig kvittering. Vi/jag trodde att de skulle nyttja övertaget på vår högerkant men tji fick vi det var på vår vänsterkant det mesta kom. Lindomes duktiga lagkapten hade flytta ut på kanten och ställde till med mängder av "kaos" då men Olsson stred sin vana tappert och kunde detronisera det mesta ändå!! Under inledande 10 var det ändå jämnt spel. Vi hade ett par riktigt bra situationer som vi kanske borde förvaltat bättre men vi söker tyvärr det optimala läget istället för att överraska och då kunde Lindome med tur och skicklighet freda sig. Sen skulle tyvärr det stora tappet komma... efter ca 40 minuter började det visa sig att 7 man på planen hade spelat 90 minuter dagen innan med seniorerna. Parallellt till det tog både Adam och Emil slut då matchtempo är det minsta de har just nu :) Med detta sagt ingen ursäkt på något sätt utan en förklaring till att vi inte orkade bära upp vårt spel och Lindome tilläts ganska ostört dominera händelserna och addera på deras skicklighet så blev det åka av. MEN satan i gatan vad stolt jag är på sättet vi väljer att strida till sista droppen svett. Kvitteringen skulle komma och självklart kommer det ett riktigt "sketmål" i baken. En hörna tar i stolpen och bollen tar i huvudet på Mackan istället för att gå död och blir en perfekt nick in i vårt straffområde, VM i flipperspel och tillslut kunde en Lindome spelare ta in bollen i öppet mål. Fullt rättvis men så surt. Med 10 minuter kvar var hoppet om ett mirakel nästan borta. Vi visste dock att det var straffar vid fulltid och nu handlade det om att freda sig med allt vi hade. Hade Lindome någon chans att avgöra? Hehe mmmm typ... en straffsituation där många domare hade blåst... insidan stolpe i ett friläge mm. Åt andra hållet var det mest sporadiska attacker där vi kanske med maxflyt hade kunnat gjort något. Matchen blåstes av och tavlan lös 1-1 och en straffläggning skulle ta vid. Dvs det var dags för lotteri. Det var många killar som var så trötta och så ovilliga att ta på sig rollen att slå en straff så en eloge till de som stegade fram. Tyvärr hade vi förbrukat all vår tur under matchen. Adams straff tog i insidan stolpen och ut, Malte gick rätt alla 4 straffarna och en av dessa skulle han nog gärna vela ha som räddning, till sist stod Alex med ödet framför sina fötter och gjorde likt Per-Edmund Mordt i kvartsfinalen i Europacupen för IFK dvs skickade den 8 våningar över mål :) ingen skugga över Adam och Alex, de tog sitt ansvar. Lindome å sin sida satte alla sina straffar och vi fick åter respass i första omgången i cupen.

Summerat: Vilken bra värdemätare. Vilken bra match av båda lagen där det bättre laget för dagen vinner även om det känns surt när våra ingångsvärden till matchen är så dålig och vi kommer ut och gör det så bra ändå. Det är precis denna typen av matcher man ändå VILL vinna. Stor eloge tilla alla inblandade. Med tanke på sjukstuga och skador kanske det ändå är bra att vi har en sak mindre att fokusera på. Nu tar vi nya goa tag.

Målskyttar: Philip Karlsson 1st