P19 pojkar
Oavgjort efter en match med 2 helt olika halvlekar
2019-08-10 15:17
Älvsborg FF - Norrby IF  1 - 1 (1-0)

Äntligen var det dags för omstart på serien för våra killar. Efter en rekordlång vila över sommaren fanns det en obesvarad fråga. Var det smart eller dumt? Nödvändigt var det oavsett då vi hade en uppsjö med skador. Tyvärr var det inte skador som gjorde att det var manfall idag utan ett flertal sena semesterresor gjorde att vi knappt löste truppen. Vädret skulle bjuda på en hel del regn men lyckligtvis slapp vi detta under matchen och tillresta "fans" kunde njuta av ett behagligt fotbollsväder. Norrby var dagens motståndare, ett Norrby som vi hade kryssat mot vid två tillfällen i år. Frågan idag var självklart om det skulle bli oavgjort igen eller om ÄFF skulle hänga på i toppen eller om Norrby skulle greppa sista halmstrået att hänga på tätt efter topptrion.

Laget: Malte, Olsson, Edwni, Seb J, Rafa, Filip, Hugo, Hampus, Victor, Adam, Seb R samt Mahdi, Erik och Simon vid sidan.

Inför matchen stördes vi av återbud på 3 ytterbackar vilket gjorde att Rafa precis hemkommen från långresa fick gå rätt in från start på... vänsterbacken... men vii hade enbart offensiva krafter på bänken. Norrby för dagen hade vi en bitterljuv drabbning med i våras där jag anser att de var klart mer direkta och hade en riktigt bra kille på topp i nr12 men där vi lyckas att knip en pinne. Frågan var om Norrby hade en fördel i att ha varit igång en vecka längre än oss? Idag var det samtidigt Hugos första start i serien efter en lång och efterhängsen skada vilket var fantastiskt roligt.

1:a halvlek
Matchen började avvaktande från båda lagen. Spelet var dock förlagt på Norrbys planhalva mesta delen av tiden. Precis som vi hade sagt innan start ville Norrby hantera sina uppspel via sina mittbackar vilket vi störde ut riktigt bra. Under matchens första 45 minuter kom Norrby till endast ett avslut på mål och ett par halvtama skott som gick utanför. Oftast skapades deras chanser av att vi var riktigt oödmjuka och spelade nonchalant i uppspelsfasen och förlorade boll i helt fel lägen. Positivt dock att Norrby under första halvan inte hade den riktiga skärpan i sitt spel. Samtidigt skall vi självklart ge en eloge till vårt försvarsspel som fungerade helt ok i den första halvleken. Vårt egna spel fungerade lite bättre. Vi vann klart fler andrabollar på mitten vilket gjorde att vi fick längre anfall och som ett brev på posten lite fler målchanser. Men i ärlighetens namn så var det inte så många heta chanser men helt klart var det fler än våra motståndare. Match ovanan lös igenom och ordet nästan igenom och "om" man hade gjort så istället sades ofta. Vi överarbetade nästan alla situationer. Tillslut skulle det dock falla ett mål och det var till vår fördel. På en frispark hamnade bollen hos Rafa som drog till en kanon som målvakten gjorde en bra räddning på, i efterföljande flipperspel hamnade bollen hos Victor som med öppet mål gjorde det förlösande ledningsmålet. Förhoppning med detta mål i ryggen var att vi skulle skapa mycket mer men tyvärr så gav det endast mer bollinnehav och inget mer. Trots fler hörnor och en del farliga frisparkar så går vi till halvtidsvila med en uddamålsledning. Lite surt med tanke på spelbilden men det handlar om att göra mål och inte bara äga boll och spel.

I pausen var det en hel del ros till att det var vi som styrde matchbilden men att vi inte kunde slå oss till på endast en 1-0 ledning. Vi höjde ett varningens finger till hur vi tappade boll på fel platser över planen. Vi skulle fortsätta att trumma på och försöka att bibehålla vårt spelövertag.

2:a halvlek
Andra akten startar lite som den första. Båda lagen bytte chanser och matchbilden var jämn. Norrbys första riktiga läge var ett långskott som Malte släpper men det tar turligt i ribbans överkant... Norrby vänder och vrider på spelet utan att komma till några solklara chanser och de farligaste chanserna kommer efter våra hörnor där de kontraslår men vi lyckas slå undan. Själva var vi nära inte bara en utan tre gånger med fina väggspel samt instick men vi var den lilla tån eller halvsteget ifrån att lyckas. Efter detta var det roliga slut för oss. Mellan matchminut 60-65 får vi soppatorsk och vi tappar alla linjer i vårt spel och sjunker djupare och djupare. Vid ett friläge klipper Malte en Norrbyspelare och vi skall tacka högre makter att han inte ans fick ett gult... Norrby radar upp ett par farliga distansskott och är så när att spela sig fria men vi lyckas med tur och skicklighet att freda oss. Tillslut skulle vi inte klara att stå emot utan kvitteringen kommer efter ett onödigt bolltapp som Norrby ställer om på. Ostört får man sedan vandra parallellt med straffområdet och passera 4 ÄFF:are utan någon åtgärd för att sedan dra på ett skott från 20 meter otagbart för Malte. Där och då helt rättvist. Tyvärr var det 20 minuter kvar och dessa skulle bli långa och riktigt otrevliga då Norrby var bra mycket bättre än oss och viktigast av allt, de hade orken. Farligaste chansen blir på en frispark där alla utom Malte hade räknat med mål, en riktig superräddning håller kvar oss vid vår poäng. Vi kom endast upp i sporadiska kontringar och vid två tillfällen kommer Simon till två riktigt fina lägen där ett av skotten kräver en fin räddning av Norrbys målvakt. Domaren blåser tillslut för fulltid och halvleken slutar 0-1 men matchen 1-1. Subjektivt tycker jag att det var rättvist då båda lagen hade var sin halvlek men som matchen avslutades kändes det som en seger.

Summerat: En match med 2 helt olika ansikten där vi är det bättre laget i första och där Norrby är det bättre i andra. Matchen sista 30 minuter var riktigt låååånga och en enda lång kamp mot 90 minuter. Oavgjort var rättvist men med tanke på hur det såg ut under matchens sista 20 kändes det som en halv seger. Helt klart är att en vecka med träning var för lite och Norrby hade klart mer ork än vi idag. Vi tar nya goa tag inför kommande vecka! Nästa helg gästas vi av IFK Mariestad

Målskytt: Victor Svensson 1st