Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Nyförvärv på höstkanten
2017-10-03 22:14

Möt vårat senaste nyförvärv Malin Heier som är 23 år och flyttade från Skåne till Göteborg i höstas för att kommande 1,5 år studera Management inom hotell och besöksnäring. Hon är en rastlös själ som har rest mycket i bla Asien och Australien samt provat på många olika jobb som truckförare, caféanställd, maskinoperatör, bartender, au-pair mm. Passa gärna på att fråga om hennes perioder som volontärarbetare i Afrika och Vietnam – garanterat intressant.


Fotbollskarriären startade annars i Häljarp IF utanför Landskrona där Malin redan som 5 åring började spela med pojklaget. Efter några år fick hon inte fortsätta spela matcher men istället startade hennes pappa och en till förälder flicklaget F93 där hon spelade till 13 års ålder. Därefter har Malin spelat i flera olika klubbar i närheten av Landskrona men även haft en del uppehåll pga sina resor.


På fotbollsplanen är Malin en kvick, slitstark och bollsäker spelare som helst spelar centralt på mittfältet och gärna vill slå den avgörande passningen.


Det var lite av en slump som gjorde att Malin hamnade i ÄFF och vi ledare skänker en extra tanke till Meja och Patrik Bernvid som lärt känna Malin via gemensamma bekanta och tipsade om våra damjuniorer. Sedan den första kontakten för ett par veckor sedan har det gått fort med träningar och övergång till klubben och imorgon (onsdag 4/10) får ni gärna söka er till Påvelunds IP 20.15 för att välkomna henne, se debuten i A-laget och heja fram våra tjejer mot Lerums IS.

 

Välkommen till ÄFF Malin!

//Tränarstaben

En blöt dag i skärgården
2017-05-02 20:19

Öckerö IF - Älvsborg FF

5 – 4 (1-4)

Damer Div.3               

Dags för årets besök i skärgården. Denna gång var vädrets makter inte med oss. De hade ösregnat hela dagen och även om regnet avtog under matchens gång, så var det en blöt och kall kväll på Öckerö.

 

Matchen startade väldigt trevligt för Älvsborg. 0 - 1 av Meja efter 3 minuter och 0 - 2 av Tove efter 9 minuter lovade väldigt gott. Under de första 10 minuterna var Älvsborg helt överlägsna. Det skapades fler chanser förutom målen och Öckerö kom ingenstans. Efter den inledande pressen kommer Öckerö till anfall och vi får väldigt svårt att freda vårt mål. Spelmässigt vänder matchen redan i det skedet. Öckerö kommer i anfall efter anfall. De kommer till inlägg och skott i nästan varje anfall. 


Redan efter 14 minuter reducerar Öckerö till 1- 2. Öckerö dominerar spelbilden, till stor del beroende på tekniska misstag av Älvsborg. Nedtagningar kommer några meter för långt ifrån, och i stället för ett Älvsborgsanfall, så blir det spelvändning och nytt anfall av Öckerö, passningar som skall lyftas över motståndarna misslyckas och blir till perfekta passningar till motståndarna och dribblingar mitt på plan misslyckas. 


Mitt i denna press av Öckerö blir en rensning från Jeanna till en perfekt kontring till Tove som kommer fri med målvakten och gör 1 - 3. Två minuter senare får Sandra fram en passning till Tove som direktskarvar till Meja som avslutar ribba in och 1 – 4. En tremålsledning efter 35 minuter men där Öckerö har ägt spelet i 25. Det kändes inte helt rättvist, men Älvsborg har visat på bra effektivitet. Ställningen står sig fram till paus.

 

I andra halvlek fortsätter de tekniska och individuella misstagen och redan efter 51 minuter har har Öckerö gjort 3 mål och ställningen är 4 – 4. Känslan i det skedet är att det kan sluta med en storförlust för Älvsborg. Trots att Älvsborg ställs in för ständiga spelvändningar och mest får försvara sig, så kämpas det på och försvaret sliter som djur för att hålla bollen borta. Efter 81 minuter så avgör Öckerö efter en misslyckad passning tillbaka till målvakt.

 

Öckerö vinner rättvist. De skapadade mer chanser än Älvsborg och hade mer bollinnehav. Det går inte att vinna matcher, oavsett hur mycket man kämpar och sliter, om man ständigt gör tekniska misstag. Förra året på Öckerö hämtade Älvsborg upp ett 1 – 4-underläge till oavgjort, och i år gör Öckerö likadant och lite till. Det är alltid målrika matcher mellan dessa lag, sammanlagt 22 mål på de tre senaste matcherna i div.3.

 

Vid pennan

Mats F

Tuff avslutning på en jämn match
2017-04-19 22:03

Jitex B - Älvsborg FF: 4 - 3

Div 3, 18/4 2017

 

ÄFF börjar matchen piggt de första minuterna men efter ett litet spelavbrott p g a att de båda lagens tröjor var för lika så är det Jitex som skapar den första farligheten. 

Catrin i målet visar att hon är med från start och rusar ut och avvärjer innan det blir riktigt farligt.

 

Adde och Tove, som liksom sina lagkamrater nu fått på sig inlånade rosa västar, skapar sedan en fullkomlig målchans, tyvärr utan önskat resultat.

 

Nästa anfall hittar Carro Stella i djupled på vänsterkanten. Stella tar emot bollen och slår ett perfekt inlägg som droppar ner bakom första mittbacken och där väntar Tove som denna gång tar ner bollen och placerar den säkert med vänsterfoten och bortalaget leder med 0-1. Runda fem minuter är spelade.

Mycket snyggt!

 

Jitex är ett välutbildat lag med bra passningsspel och vill gärna hitta deras speluppläggare på mitten som möter boll djupt och sedan hitta kanten där de är vassa. Speciellt vänsterkanten.

 

ÄFF jobbar hårt med att sortera försvarsspelet, speciellt på mittfältet där vi i början inte hittar alla markeringar som vi ska men med bra kommunikation löser det en bit in i halvleken.

 

Vi blir stundtals låga i vårt försvarsspel men det känns ändå ganska tryggt trots att det är ett bra lag vi möter.

När vi väl får boll så skapar vi nästan nåt bra hela tiden, väldigt mycket genom Tove som är fenomenal på att plocka upp bollar och sätta igång anfall denna kväll.

När vi fått ordning på mittfältsspelet så vinner vi också bollar högre upp i planen.

Efter 20 minuter har Adde bollen i full kontroll och lägger en perfekt djupledsboll till framrusande Stella som denna gång kan skära in lite mer och efter en mottagning trycker upp bollen i bortre gaveln i 20:e minuten. 0-2. Ännu snyggare!

 

Efter det så byter lagen ett par målchanser med varandra och Jitex snabba vänsterspringare kommer till slut igenom och reducerar 1-2 innan pausvilan.

 

En bra första halvlek, speciellt kul att spelarna löser situationer själva på planen för att rätta till försvarsspel.

 

Andra halvlek börjar bättre spelmässigt för Jitex men trots det är det Tove som sätter nästa mål denna gång framspelad av Kajsa från högersidan. 6-7 minuter spelade av andra halvlek.

1-3

 

Jitex trycker på och reducerar snabbt till 2-3 och därefter har hemmalaget väldigt mycket boll. De farligaste lägena skapas dock när vi får problem med för kort passningsavstånd lågt ner i planen. Så fortsätter matchen tills det är en kvart kvar och vi i princip inte skapat något efter Toves mål. Till slut får Jitex till 3-3 på ett bra skott när vi inte lyckats få bort bollen.

 

Med fem minuter kvar vaknar anfallsspelet upp och Tove har en jättechans efter fint väggspel med Kristin men en av planens bästa spelare möter en annan, Jitex målis, som gör en bra räddning.

 

Istället gör Jitex 4-3 med bara nån minut kvar av matchen. Trots detta får ÄFF en superchans till men deras målis räddar på nåt sätt ännu en gång och trots att Jitex bara varit i målmässigt övertag i en dryg minut av matchen så lyckas man ro hem alla tre poäng.

 

Jitex är som sagt ett lag som ser välutbildat ut och rullar bra boll och bollinnehavet vinner de överlägset. När man ser på rena målchanser så känns tre tappade poäng väldigt surt dock.

 

För övrigt så såg det ut som det var en trevlig stämning på planen med två lag som ville spela bra fotboll och göra mål.

 

Extra kul att se och höra ÄFF F06:or som var där och hejade på sin tränare Kristin och hennes lag. Ingen tvekan om att ÄFF vann läktarkampen på bortaplan och vi hoppas att de får med sig ännu fler kompisar till nästa match.

 

Revanchlusten växer och det blir svårare och svårare att hålla ÄFF borta från en tre-poängare.


Forza ÄFF!

Nyförvärv #4 – Catrin Kleist
2017-04-17 14:06

Sist ut i serien om våra nyförvärv är målvakten Catrin. Kontakten mellan oss kom denna gång genom vår tidigare tränarkollega Kristian som via arbetet haft dialog med Catrin om Älvsborg FF i händelse av att hon skulle flytta till Göteborg i framtiden. Catrin är en utpräglad entreprenör som ständigt har olika bollar i luften och när hon i vintras bestämde sig för att flytta från Helsingborg blev det därför naturligt provträningar med oss.


När hon flyttade till Göteborg upplevde hon att det finns ett begränsat utbud av caféer och restauranger för veganer. Därför ligger hon i startgroparna för att starta ett café i Linné trots att hon inte arbetat i restaurangbranschen innan. ”Göteborg är möjligheternas stad och det gäller att anställa personal med bred erfarenhet” säger hon med  ett leende.


Fotbollskarriären började som 5-åring i Strövelstorp, norr om Helsingborg, som har fostrat flera duktiga spelare i Allsvenskan och landslaget. Där spelade Catrin som utespelare till 14-års ålder då hon olyckligt skadade korsbandet. I sin iver att snabbt komma tillbaka började hon stå i mål för att belasta knät mindre och med tiden upptäckte hon och tränaren att hon hade stor talang som målvakt. Som 16 åring valde hon idrottsgymnasium med inriktning på innebandy och la av med fotbollen helt. Men efter några år som spelare och domare i innebandy valde hon dock åter att satsa på fotbollen och började spela i Helsingborg. För några år sedan skadade hon tummen i samband med en match och tvingades till ett års uppehåll innan hon gjorde come back – nu i moderföreningen Strövelstorp.


Catrin är imponerad över ÄFF som förening, laget, engagemanget från ledarna och känner sig väldig väl mottagen av spelarna i truppen. Själv är hon en frisk fläkt som alltid hörs och gärna bjuder på sig själv och ett gott skratt. Med sin rutin och målvaktserfarenhet är hon självklart ett viktigt tillskott som gör att vi nu har flera duktiga målvakter på träningar och matcher, vilket självklart lyfter laget ännu mer.


Välkommen till Älvsborg Catrin!

//Tränarstaben

Nyförvärv #3 – Kristin Adolfsson
2017-04-08 17:07

Precis som Emma (i vårt förra nyhetsbrev) är Kristin en nygammal bekant i ÄFF. Hennes 3 flickor är aktiva i föreningen och själv är hon assisterande tränare för F06 och F08 sedan några år tillbaka.


Kristin började spela fotboll i IF Norvalla, som ligger söder om Kungsbacka, som sjuåring i ett lag med många spelare och en stark sammanhållning som höll ihop under många år. Efter flicklagsåren blev det spel i juniorlaget för att sedan representera A-laget där hon spelade fram till 18-års ålder när det var dags att studera i Halmstad och skorna lades på hyllan.


Hennes närvaro i damlaget är också ett resultat av höstens tränarresa till Bologna då ledaren för F06 Sms-ade henne att Emma tänkte börja provträna med oss. Eftersom Emma och Kristin känner varandra sedan tidigare blev det naturligt att båda prövade samtidigt. Från början var tanken att det skulle bli roligt att pröva spela boll igen men ganska snabbt väcktes längtan och tävlingsinstinkten till liv och hon har till vår glädje fortsatt spela med oss.


För Kristin har träning och hälsa varit en röd tråd genom livet. Hon är utbildad Hälsocoach och Personlig Tränare och har under många år arbetat på olika träningsanläggningar. För ett par år sedan fick hon möjligheten att starta ett projekt på Jättestenskolan på Hisingen där hon är idrottslärare på halvtid och under sin övriga tid arbetar som tränare och coach för skolans lärare, vilket har gett ett mycket positivt resultat för lärarnas välmående och sjukfrånvaro.


På planen är Kristin en kraftfull och fysisk spelare som tillför laget energi, glädje och erfarenhet.


Välkommen Kristin!

//Tränarstaben

En batalj i premiären!
2017-04-06 18:32
Älvsborg FF – Gbg’s Studenters IF 5/4
1 – 1 (0-0)
Damer Div.3

 
Äntligen är serien igång. Den långa vinterträningen och förberedelserna byttes till tävlingssäsong. Vädret var trevligt och blåsten störde inte något speciellt.

Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss från våra motståndare. Det var första gången klubbarna möttes i en match. Studenterna åkte ur tvåan förra året, så att det skulle bli en svår match det insåg vi. Matchen började i ett högt tempo där Älvsborg sökte spel via kanterna och Studenterna försökte nå sina två väldigt snabba forwards. Efter ca en kvart etablerar Studenterna ett visst tryck mot ÄFF. Attackerna klaras dock av med gemensamma krafter av försvar och Emma i mål, bl a tippar Emma ett långskott alldeles under ribban till hörna och gör en kanonräddning på ett avslut efter en hörna. Med jämna mellanrum sticker ÄFF emellan med avslut på mål. Vi minns bäst Stellas skott från vänster som målvakten precis tippade till hörna vid första stolpen. 0 – 0 i paus och halvleken har spelats i ett högt tempo med ett spelövertag för Studenterna.

Andra halvlek inleds som den första, högt tempo, snabba omställningar och fräna närkamper över hela planen. Studenterna sätter återigen press mot ÄFF, men våra tjejer står emot bra. Dock har Studenterna väldigt snabba spelare på topp och vid några tillfällen kommer de igenom vårt försvar. Bra hemjobb från försvaret och rutinerade utrusningar av Emma tvingar dock avsluten utanför stolparna. Efter en kvart får ÄFF till ett bra anfall från högerkanten, där Lina kommer runt sin back och spelar in till Saga som skjuter. Bollen hamnar hos Kajsa som får till ett avslut som rullar in precis vid stolpen. Efter målet böljar spelet fram och tillbaka och ÄFF tar för sig allt mer. Efter ca 25 minuter tappar ÄFF bollen till vänster i anfallsläge och Studenterna ställer om snabbt. Två tillslag från försvar till en fri forward i Studenterna som inte missar friläget, 1 – 1. Kampen fortsätter men matchen glider allt mer över till ÄFF. Sista 10 minuterna kommer ÄFF till flera halvchanser med bra inlägg och skottlägen, men ingen av dessa leder till några fler mål.

I sammanfattning kan man konstatera att det var en riktigt bra batalj. Studenterna spelar en snabb och fysisk fotboll, men våra tjejer tar den kampen på ett riktigt bra sätt. Matchen innehöll många tuffa närkamper, utan att var ful eller ojust. Slutresultatet 1 – 1 kändes till slut rättvist. 

Vid pennan
Mats F
Nyförvärv #2 - Emma Petersson
2017-03-19 21:35
Emma Petersson inför träning

Nästa nyförvärv att presentera är Emma som är en nygammal bekant i ÄFF. Hon är sedan tidigare engagerad som tränare i F05 där dottern Svea spelar. Det var även tränarkontakten som gjorde att Emma knöts till laget. Under den årliga tränarresan i höstas fick ledarstaben nys om hennes bakgrund som målvakt under sin aktiva karriär. Efter lite diskussioner kom vi överens om att Emma skulle stötta laget på målvaktssidan.


Det hela började annars i moderföreningen Skärblacka (i närheten av Norrköping) där Emma började spela som 10-åring med ett 2 år äldre lag. Mestadels spelade hon som målvakt men varvade även som utespelare. Skärblackas damlag hade ett fåtal spelare vid den här tiden och redan som 13-åring fick Emma pröva på A-lagsspel som utespelare. Under en cup i Norge några år senare skadades damlagets målvakt och det blev comeback i målet, därefter fick hon åter varva som utespelare och målvakt. Slutligen blev det fullt fokus på målvaktsspelet och laget avancerade under några år från div 4 till div 2. 2001 gick flyttlasset till Göteborg och Emma, som är lärare, började jobba på Öckerö. Därför blev det även naturligt att fortsätta spela som målvakt i Öckerö fram till Svea föddes, även om hon fått hoppa in några gånger under åren därefter när det saknats målvakt.


Sedan kvällsdiskussionerna i Bologna har det visat sig att Emma inte bara stöttar laget ibland utan i takt med att hon hävdat sig bra på träningarna har lusten och tävlingsinstinkten gjort sig påmind: ”hur bra kan jag egentligen bli igen”? Inga är gladare än vi ledare att vi fått en ny positiv och högljudd röst i omklädningsrummet och på planen. Förutom sina målvaktskunskaper tillför Emma tillsammans med övriga nyförvärv mer erfarenhet, pondus, snack i omklädningsrummet och nya idéer till oss ledare.

 

Fantastiskt kul att ha dig även i ÄFFs Damlag Emma!!

//Tränarstaben
Nyförvärv #1 – Rebecca Elf
2017-03-15 22:31
Rebecca i klubbhuset

Möt ett av våra nyförvärv inför säsongen 2017. Rebecca anslöt till ÄFF tidigare i vintras och är en positiv personlighet som både syns och hörs på planen. Hon är 30 år och en utpräglad forward som inte ger sig och blir en energisk och offensiv tillgång i damlaget.


Rebecca startade sin fotbollskarriär redan vid 4 års ålder i Borens IK (Motala) där familjen Elf haft en betydelsefull roll genom åren. Exempelvis var både farfar och pappa länge tränare och farmor har under många år suttit i kansliet.


Utvecklingen gick fort och vid 12 år ålder var det dags för premiär i B-laget för att sedan vandra vidare till A-laget. Ungdomskarriären fortsatte med spel Östgötalaget och provspel för Linköping som är regionens storlag. Tyvärr skapade en bruten fot även ett avbrott i karriären vid 17 års ålder och efter rehabiliteringen fanns inte lusten kvar att spela på samma nivå igen.


Sedan 2005 bor Rebecca i Göteborg och har sedan dess spelat korpfotboll med både killar (för att hon gillar det fysiska spelet) och tjejer. Efter en gedigen övertalningskampanj av kollegan Anders (Toves pappa) började Rebecca provträna med oss för en tid sedan. Hon fick ett bra mottagande av övriga i laget och imponerades av ledarstaben vilket gjorde att hon numera är ett av våra nyförvärv inför vårsäsongen.

 

Välkommen Rebecca!

//Tränarstaben

Kommande matcher
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Älvsborg Fotbollförening, 21/09 23:08 
Älvsborg Fotbollförening, 18/09 14:58 
Älvsborg Fotbollförening, 18/09 13:48 
Älvsborg Fotbollförening, 09/09 17:00 
Älvsborg Fotbollförening, 04/09 16:44 
Älvsborg Fotbollförening, 26/08 15:21 
Älvsborg Fotbollförening, 22/08 22:36 
Älvsborg Fotbollförening, 18/08 23:39