Referat: IFK Björkö - Älvsborg FF
Hedersam förlust ute på Björkö med 2-0 efter 90min holmgång.
2021-08-21 17:51

Älvsborg FF - IFK Björkö  0 - 2  (0-1)

Dags för årets tredje drabbning. Idag var det bortamatch i norra skärgården. Serieledande Björkö stod på menyn. Ett Björkö som inte hade förlorat på sina 4 första drabbningar. Vi saknade Olof och Adam vilket självklart är ett avbreck och Robin från senast. Detta ger ju självklart andra chansen. Vädret var av allra bästa sorten så mycket folka hade letat sig ner til Björkös plan. Till vår lilla förtret spelades matchen på naturgräs vilket inte vår "cup of tea".

Laget: Simon, Mackan, Jacob, Emil, Abbe, Hampus, Konge, John, Philip, Filip B, Hugo och vid sidan Martin, Seb J, Filip L och Valther

Inför matchen var det ett samlat och taggat ÄFF. Vi var överens om att fortsätta på inslagen bana och sätta pressspelet på samma sätt som de inledande matcherna. Vi var införstådda med att det var 90 minuter av riktigt slit och släp och mest troligt inget skönlir.

1:a halvlek

Det var plattan i mattan av Björkö efter domarens första signal. Låååånga svepand crossbollar som skapade problem på vår högerkant. Det fanns lite för mycket respekt hos vårt lag i inledningen. Björk vann det mesta under inledande kvarten. När tryggheten inte infann sig då spelade vi längre och där vann Björkö allt i höjdspelet. Trots ett markant övertag vaskade Björkö inte fram en enda het chans utan det var 2 halvchanser som var summan. I 16 minuten skapade vi vår första chans och med en eller ett par decimeter på flesida blev vårt mål börtdömt för offside men en bra aktion av Hugo. Detta var startskottet på en mer öppen match där vi fick mycket mer att säga till om. Strax efter fick Hugo ett halvt friläge men avslutet fick lite för dålig fart. Vi fick med oss en rad hörnor och det kändes mycket satbilt. Fortsatt regerade Björkö i allt när det kom till det fysiska spelet och höjdbollarna utom på vår första 1/5 del där Jacob och Emil var ruskigt bra i allt. Att en 17-åring luggar allt motstånd är så kul att se som mittback. Björkö får en trippelhörna och på hörna nummer två skulle målet kommit för dem med Konges huvud var ivägen och räddade ett givet mål. Strax efter fick Björkö ett friläge där Simon gör en prakträddning. Spelet böljade och vi hade ett par riktigt fina chanser att sätta ettan men bollenb studasde inte riktigt till vår fördel. Så i slutet av halvleken kommer en hörna ur egentligen ingenting utan två medstudsar leder fram till Björkös ledningshörna. En snygg löpning av Björköspelaren diagonalt tvärs igenom vår box där vi tyvärr kvartar till lite i zonzpelet och nickmålet var tyvärr riktigt snyggt. Direkt efter målet kom signalen för halvtid. Seriöst... det kändes sjukt surt att strida så tappert och släppa till ett baklängesmål i sista sekunden.

I pausen var det snack om vikten av allt slit som killarna hade lagt ner. Vi var tvugna att sluta spela konstgräsfotboll och inse att det är riktigt gräs vi spelar på. I och med att vi var när i allt vi gjorde skulle det bara lite extra för att vi skulle kunna få mer att säga till om. Ambitionen var lite högre press och jobba med omställningarna.

2:a halvlek

Andra blev den första sig lik. Det var kamp. Jag tycker att vi ger Björkö en riktig match och är mer med i det fysiska spelet. Björkö har mer boll och kommer fram till 3 fina chanser första kvarten där Simon kommer ut stort och räddar oss kvar i matchen. Vi gör ett par byten för att få mer press och skapa en sista push när det är 30 minuter kvar. Under sista 30 går Björkö ner sig och vi höjer oss. Känslan var att Björkö var oroliga att tappa sin ledning och vi tilläts kotra på friskat. Vi hade mängder med fina lägen men där Björkö med tur och skicklighet lyckades med sina sista män peta undan bollen i sista sekunden. Våra finaste chanser får Hugo först med en riktigt fin nick där Björkö står helt rätt och kan precis reflextippa bollen till en resultatlös hörna. Den stora chansen fick Abbe som frispelad hamnde själv med målvakten och från 7 meter drar han på århundradets vristskott!!.. bollen har mest troligt hittats i hamnen vid Marstrand. En liten bredsida hade i efterhand kanske varit att föredra :) Sista 10 min går vi ner och spelar 3-5-2 och spelar ren och skär chansfotboll. Vi ligger på rulle och en stark oro fanns det allt hos våra motståndare. I de sista självande minuterna fick vi två frisparkar som tyvärr serverades med 1 ton snö på bollen och på den andra kom det en omställning där Björkö spikar in slutresultatet 2-0. Halvleken slutar 0-1 och det kändes mer som en oavgjord akt hade varit närmre sanningen.

Summerat: Det blev 93 minuter av riktig brötarfotboll. Björkö drog det längsta strået idag och vinner rättvist. Vi tar med oss kämparandan och att vi inte viker ner oss utan kör hela vägen. Idag vann tyngd före skönlir och det kommer vi möta fler gånger i år. Är sjukt imponerade av vårt mittlås och Simon idag. Nu deppar vi idag och sen är det fullt fokus på kommande vecka med match på fredag mot Virgo hemma.