Referat: Älvsborg FF - Önnereds IK
Referat: ÄFF - ÖIK 1-2 trots att vi bättre i det mesta.
2022-04-23 11:02

Älvsborg FF - Önnereds IK  1 - 2 (0-1)

Så var det då dags för ett av årets hetaste derbyn. Inte så konstigt då halva startelvan i Önnered har haft ÄFF som uppväxtmiljö. Dagen till ära var det fantastiskt väder och självklart mycket publik på plats. Önnered har haft en bra start på säsongen med en vinst och en förlust och var riktigt taggade för att slå sin "storebror". Vi å andra sidan kom från ett bottennapp senast och var ute efter revansch.

Laget för dagen: Mattias, Filip T, Robin, Olof (K), Abbe, Calle, Konge, Hampus, Marre, Filip B och Omar samt Filip L, Malte och Svante vid sidan

Inför matchen var det ett samlat och motiverat gäng som möttes upp i klubbstugan. Vi var helt på det klara med att om vi spelade vårt spel så skulle vi ha alla chanser i världen och kamma hem 3 poäng. Om Önnered spelade som senast var vi förberedda på ett lag som bygger sitt spel på lååånga bollar och lååånga inkast samt fyndiga crossbollar... Vi å andra sida skulle nyttja vårt passnings och generella konditionsövertag vilket vi var övertygade om skulle ge utdelning ju längre matchen led.

1:a halvlek

Tyvärr var det Önnered som kom ut starkast i matchen. Man var lite hungrigare än oss och var så när att ta ledningen efter 3 minuter då man prickar stolpen efter att vår keeper hamnade på mellis. Vi känns lite sömndruckna och Önnereds långa bollar biter bra på oss. Men i 10:e minuten rullar de fint fram till en chans som vi halvhjärtat rensar undan så att bollen nickas fram till ÄFF bekante "Boston" som volleylobbar in ledningesmålet från 18m. Detta var dock väckarklockan för oss som lag och resterande 80 minuter av matchen handlade det till 80% om oss och en målvakt som stod på öronen denna kväll. I 19 minuten fick Marre ett superläge och skottet räddas mindre konventionellt till hörna. Marre har samma läge igen men prickar baken på Konge istället. I 36:e minuten har Omar ett fint avslut men keepern gör en fin räddning vid stolpen. Marre prickar kryss/ribban via en fantastisk frispark. Efter det kommer en omdsikuterad situation. Målvakten avstyr ett friläge utanför straffområdet med handen och domarn friar detta och hävdar att bollen träffar bålen (men vi spelade ju in matchen och det syns klart att det var hand och rött kort) därför uteblir en enorm gamechanger för matchen skulle det visa sig. Innan halvlekens sista stora chans skulle komma för oss var det nära att bli ett mål i baken då Mattias inte kommunicerar med Robin och lyckligtvis har Robin så bra koll vid hemnickande att bollen placeras utanför målramen... phu... sen i sista sekunden får vi en frispark som fastnar i muren och hamnar vid Olofs fötter vid straffpunkten, skottet kommer tyvärr lite för mitt i målet vilket ger keppern chansen att rädda. Att det står 0-1 är egentligen ett under men i samma andetag kunde det även varit 0-2 med den tur ÖIK hade. Stats i första halvlek var 10 avslut varav 7 på mål för ÄFF och ÖIK hade 2 på mål varav ett i mål. Hörnor var det 4-4 på.

I pausen var det självklart en enorm frustration i gruppen. Samtidigt tog Robin till orda och sa att om vi bara fortsätter så kommer vi att vända detta. Vi märkte att det var på väg att bli soppatorsk hos motståndarna och deras keeper presterade på max. Vi skulle bara fortsätta att pumpa på och vända spelet så att ÖIK var tvugna att springa. Lite rakare och tydligare samt att ta avslut!

2:a halvlek

Nu var frågan om det verkligen skulle bli plattan i mattan. Svaret på det var JA!! Stats för den andra akten var 15-3 i avslut på mål och 10-1 i hörnor till ÄFF... HÄNG MED. I 49:e minuten hade Hampus en volley som strök ribban och minuten senare var Hampus framm igen men där gör målvakten åter en riktigt bra räddning. Om inte vi testade målvakten så gjorde ÖIK det själv då man nickskarvade mot eget mål där keepern åter gör en riktigt bra räddning. Under matchens första 20 minuter är vi det bättre laget men inte överlägsna och mitt i en olycklig situation kommer ett jättechans för ÖIK, en ÖIK spelare slår sig illa i bakhuvudet och domaren låter spelet löpa på och tillslut går bollen till hörna trots att spelaren ligger orörlig. På efterföljande hörnan kommer ett avslut i insidan stolpen. Efter detta tar vi ett ytterligare grepp om tillställningen och nu är ÖIK trötta. I 70:e får Marre ett bra läge men åter en snygg räddning och på efterföljande hörna missar Omar bollen då han har öppetmål vid bakre stolpen. I 72:a minuten kom en omdiskuterad situation då vi gör mål som avvinkas för offside till allas stora förvåning (tyvärr visar filem att domaren dömde helt rätt). Tyvärr kommer det då ett bakslag mitt i denna press... en kontring och ett snyggt avslut som tyvärr retfullt går i mål och det ser inte helt otagbart ut. Nu blev uppförsbacken än värre och vi ändrar om lite och satsar allt på ett kort. Direkt efter avspark får Hampus åter ett fint läge men lite lätt tjatigt så storspelar deras målvakt ikväll och som om den inte var någ så följer han upp den med en ny superräddning på Konges skott. Efter det var det dags för en ytterligare omdiskuterad situation. Åter på en hörna blir vi avvinkade för offside men denna placerar jag på kontot chansning av linjeman. (på filmen ser man att det mycket väl kan var onside) Vi nedslås dock inte och nu är det total klasskillnad mellan lagen och tillslut kan vi spräcka nollan genom Omar och klockan visar 90. 1-2 med 4min tillägg. Frågan var om vi skulle hinna med något... det kan man lugnt säga... i 91:a nickar Konge i ribban i 92:a gör Hampus en språngskall som tyvärr går mitt på målvakten från 5m och i 94:e träffas ribbans undersida... men närmre än så kom vi inte utan matchen slutar 1-2.

Summerat: Vågar påstå att detta var en av de mest sura förlusterna jag upplevt. Det kändes som om det var 11 mot 1 under stora delar av matchen. Vi gör det mesta fantastiskt bra ikväll utom mål. Önnered hade en konstant flirt med Fru Fortuna och kan med deras prestation lyckas med konststycket att åka hem med 3 pinnar. Många som var riktigt bra ikväll. Filip T var tillsammans med Robin och Olof fantastiskt bra ikväll. Hampus, Konge och Calles andra halvlek är bland det bättre på länge! Vi ta med oss detta och bygger vidare. Jag är övertygad om att fotboll efter backen kommer att betala av sig i längden.!

Målskyttar: Omar Tarek 1st