SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ÄLVSBORG FF
Herr A/B seniorer
Välkommen till Älvsborg FF Herrseniorer
Lagbild - träningsläger mars 2024

 

Vårt herrlag spelar i division 4B

 

För provträning kontakta A-lagstränarna: 

 

Mikael Nilsson

Mobil: 070-323 00 08

Mail: mikael.nilsson@alpresor.se

 

Mattias Eriksson

Mobil: 0708-78 74 72

Mail: mattias@bozzini.se

 

Viktig poäng mot Kållered SK!
2024-04-14 20:21

Div 4 B

Älvsborg FF vs Kållered SK

Resultat: 1-1 (0-1)  

Mål: Calle H

 

Startelva: 

                    Mattias

Dailin - Konge - Jakob - Charlie

          Elias B – Hampus - Calle

          Petter – Franco -  Abbe

 

Sidan: Max P, Svante, Malte, Otto, Axel

 

Inför matchen:

Efter den oerhört tuffa seriepremiären handlade egentligen allt om att studsa tillbaka omedelbart, vilket är lättare sagt än gjort. Veckan bestod av att gå igenom matchen mot Hovås Billdal för att dra lärdom och justera det som gick snett, samt riktigt bra träningar med full fokus mot dagens match. Motståndet spelade förra säsongen i Div 3 och vann övertygande sin premiär och har i stort sett oförändrad trupp från förra året. Tuffast möjliga motstånd med andra ord, inte minst när vi vill komma tillbaka mentalt. Instruktionerna var tydliga, vi ska fortsätta vår process och spelidé, men kanske spela med något mindre risk i uppspelsfasen där vi tappade mycket boll senast. Hemmapremiär, gott om publik, solen som började skina – game on!

 

1:a halvlek: Matchen är väldigt jämn de första 15-20 minuterna (precis som under premiären) och vi märker att det är ett bra lag vi möter på planen, MEN att vi är lika bra och kanske till och med lite starkare. Kållered försöker spela en liknande fotboll som vi, vilket är kul med två spelande lag på planen. Vi ser att killarna kommunicerar mycket mer på plan med framförallt Charlie och Mattias som hörs, vilket är otroligt viktigt. Vi måste hjälpa varandra där ute. Killarna är riktigt påslagna mentalt och vi skapar en del i början med både hörnor och halvlägen, men framförallt sitter laget ihop riktigt fint med bra avstånd mellan lagdelarna. Det som är kul att se är att vi verkligen försöker spela fin fotboll, med bollen längs marken med många passningar inom laget. Vi är också aggressiva när vi tappar boll och ofta ser vi 2-3 Älvsborgare kämpa för att ta tillbaka bollinnehavet. Bra! Efter en stark inledning kommer Kållered in i matchen rejält och har sin starkaste period under ca 15 min där vi med både tur och skicklighet undviker ett baklängesmål. Friläge som avstyrs av Jacob och ett stolpskott. Puh! I minut 40 får de dock utdelning efter ett vackert inlägg från högerkanten som går emellan våra försvarare och knoppas in snyggt. Surt att inte kunna hålla oavgjort till halvlek.

 

2:a halvlek:

Vi kände att vi var med hela halvleken så inledningen var förstås viktigt i andra så att vi inte får jobba i uppförsbacke. Första 15 är ganska jämnt spelmässigt, där Kållered är pigga stundtals och kommer ofta runt på sin vänsterkant där de gör konstanta löpningar. De är skickliga på att bredda spelet, men vi har ändå god kontroll på det mesta och försvaret gör en strålande insats uppbackat av ett innermittfält som löper kopiöst och täcker enorma ytor. Det gör att vi nästan alltid har folk med hem i försvaret och det blir svårt att skapa något för motståndarna. Successivt tar vi därför udden av Kållered och inleder klart årets bästa period. Från minut sextio dominerar vi kraftigt spelet och gör det alldeles fantastiskt bra. Vi får mer och mer ytor, vår rörelse är strålande och målchanserna blir allt fler. Vi skapar hörnor, fasta situationer och logiskt kommer också utdelningen i matchminut 76. Målet föregås dels av en sekvens några minuter tidigare där vi lyckas hålla i bollen kanske 40 passningar i rad, vilket tröttar ut Kållered och de sjunker allt djupare. Strax efter detta vinner vi boll igen, och istället för att stressa börjar vi om och bollen går som ett snöre tillbaka till backlinjen som rullar ut den och Charlie sätter en macka på djupet som Max löper in i straffområdet och blir fälld. Straff!! Calle kliver fram och är säkerheten själv, vilket är kallt med tanke på hur mycket som står på spel. En poäng i dagsläget skulle vara värt otroligt mycket! Bara en minut senare har vi en jättechans att avgöra med ett rent friläge som tyvärr inte sitter. Nära, nära!! Vi fortsätter att spela jättebra matchen ut, även om vi håller på att sätta klubbstugekaffet i strupen när vi slarvar och tokbjuder Kållered på ett par jättechanser, men där Mattias kliver fram och gör ett par avgörande ingripanden. Mattias som för övrigt gör comeback efter nästan ett års frånvaro, med en kanoninsats. Matchen slutar 1-1, vilket nog ändå får anses rättvist även om vi hade chansen att avgöra.  

 

Matchens tre punkter:

 

  1. Enorm skillnad i attityd… Vi sliter, vi hörs, vi står upp. Det här var det ÄFF som vi vet kan spela riktigt fin fotboll. Stor skillnad är det att få ett par röststarka spelare som ger energi till hela laget.
  2. Minut 60-85...Vilket jäkla spel! Det finns en sekvens när vi inte tappar bollen på flera minuter som sagt och där vi tar över kraftigt. Vi springer så mycket att vi har alltid en spelar ”över” som är spelbar. Det är också så målet blir till.
  3. Några maxprestationer… I den här matchen gör många det riktigt bra, Jacob och Konge i försvaret är grymma, Elias och Calle på innermittfältet är briljanta i både slit och spelfördelning, Franco sliter kopiöst på topp. Dailin är fin-fin på högerbacken, Abbe kommer in i matchtempo mer och mer, Charlie bidrar med lugn, smartness och kommunikation, Max P gör ett riktigt bra inhopp…Ja nu blev det nästan hela laget ändå 😊.

 

Matchens höjdare:

Självklart Tiki-Takan med 40 passningar i rad. Herregud vad fint!

 

Matchens bubblare:

Samtidigt som vår match spelades SM-Kvartfinal i Handboll. Plötsligt kommer Skövdesupportrarna förbi och skapar stämning och skriker ”kom igen Älvsborg!”. Vi har fans i många ställen av landet 😊.

 

Summering:

En insats som kan visa sig vara säsongsdefinierande genom att vi studsar tillbaka på bästa sätt och det satt otroligt skönt med en poäng. Matchen spelades i väldigt högt tempo och detta måste varit på en riktigt hög nivå för serien. Kållered var bra och vi stod upp! Vi behöver dock bli ännu vassare i sista tredjedelen, där vi ibland tvekar för mycket och inte går rakt på mål eller tar avslut. Här finns utvecklingspotential! Nu gäller det att alla förstår att det är enbart genom en sån här prestation som vi kan få med oss något. Upp till bevis nästa match att vi kan repetera detta igen. Full koncentration krävs i varje match under 90 minuter och först då kan det bli riktigt bra, som idag!

 

 

Vid pennan,

Anders Hansson

Storförlust i seriepremiären
2024-04-07 12:28
Vi vänder detta tillsammans!

Div 4 B

Hovås Billdal IF vs Älvsborg FF

Resultat: 7-0 (4-0)  

 

Startelva: 

             Hannes A

Svante - Konge - Jacob - Elias

     Oscar – Hampus - Calle

    Abbe – Petter – Max K

 

Sidan: Elias, Wurry, Max P, Malte, Charlie

 

Inför matchen:

Efter en lång försäsong var det äntligen dags för seriepremiär! Dagen då allt är möjligt för alla lag och ingen riktigt vet vad som väntar. Efter en lite knackig träningsvecka med snö och ruskväder var det dags. Sammanlagt hade vi spelat 10 träningsmatcher (inkl. Västra Cupen) och vunnit 4, oavgjort 2 och förlorat 4. Ingen förlust med mer än uddamålet och ett par riktigt fina vinster och insatser mot mer meriterat motstånd. Vi kändes oss trygga i att ge nykomlingarna Hovås Billdal IF en riktigt fin match. De i sin tur har rusat genom seriesystemet med två serievinster på två år och med några riktigt vassa nyförvärv visste vi att det skulle bli tufft. Nedan referat är efter att sett matchen på video, så det är inte i stunden emotionellt utan med lite distans.

 

1:a halvlek: Vi ser direkt att motståndarna håller en hög nivå. Det är tekniska duktiga spelare, en tydlig spelidé och många som löper mycket i omställningar. Matchen börjar väldigt jämnt där Hovås kanske har ett visst övertag, men vi växer in i matchen successivt och känslan är runt minut 20 att detta kan bli bra. Innan dess har båda lägen en del halvlägen och hörnor. Vi försöker spela vårt spel, sliter bra över hela planen och matchen är väldigt jämn. Tyvärr när vi precis börjar etablera ett visst övertag, så får ett väldigt onödigt bolltapp på vår högerkant i försvaret ödesdigra konsekvenser. I situationen som skapas precis efteråt kapar vi deras anfallare onödigt och domaren blåser straff helt riktigt. 1-0 i 20:e minuten. Vi fortsätter att spela bra och skapar en hel del halvchanser vid fasta situationer. Petter är så när att få pannan vid en fin frispark från Max som skulle betyda kvittering och Calle skjuter precis utanför på en hörna, och vi har ett bra momentum. MEN, vi måste sätta våra chanser!! Sen kommer istället 0-2 som är signifikativt för matchen. En relativt vanlig jojo-situation på mittfältet som slutar i en supersnabb kontring och där är Hovås Billdal sylvassa idag. Ned på högerkanten och passning parallellt inåt och deras suveräna nr 11 gör sitt andra för matchen. Så effektivt och snyggt. Matchen fortsätter jämnt och vi går mot halvtidsvila med 0-2 och chans att prata ihop oss med en taktik som gör att vi kan vända detta. Istället sker det oförlåtliga…vi stänger inte halvleken, utan med helt onödiga bolltapp så blir det 0-3 i 44:e och 0-4 i 45:e. DET får inte hända. Ganska overklig utveckling får man säga och huvudena hänger nu som fallfrukt på ett träd… En eloge till Hovås Billdal som är riktigt bra, men det här var tufft.

 

2:a halvlek:

Vi gör en del byten. Tränarna påpekar att vi inte sitter ihop som ett lag, behöver ligga tajtare mellan lagdelarna med tanke på deras kontringar. Ett par byten görs där Elias kommer in istället för Oscar och Charlie istället för Svante, och en del positionsbyten där Hampus går upp på vänster ytter. Påhejad av sin stora publik har naturligtvis Hovås Billdal vansinnigt roligt därute och tar konstanta löpningar som hotar. Max P och Charlie kommer in i slutet av matchen. Vi gör det stundtals ok i spelet och skapar bland annat en fin chans med Elias B som hittar in till Elias H i straffområdet, men ingen utdelning.  Historien upprepar sig med individuella misstag som är extremt kostsamma idag. Sista målet är ett bra exempel, där Elias H gör en jättefin rusch i 40 meter, men blir av med bollen, istället gör deras mittback det motsatta spelar ut till yttern, snabbt in i mitten av straffområdet och mål… Idag fick vi inget gratis och naturligtvis blev det bara tuffare och tuffare mentalt. Vår målvakt Hannes ska inte lastas för något mål egentligen, utan många otacksamma lägen som uppstår.

 

 

Matchens tre punkter:

 

  1. En OK insats i 44 minuter… Vi är faktiskt lika bra spelmässigt i 44 minuter (låter väldigt konstigt att säga, men så var det), men OJ vad effektiva Hovås Billdal var.
  2. Ta vara på målchanserna...Ska vi vara med och kriga behöver vi bli betydligt vassare i sista tredjedelen.
  3. Individuella misstag… Måste hålla koncentrationen. För många kostsamma bolltapp straffar sig extremt i matchen. En läxa till framtiden.

 

Matchens höjdare:

Naturligtvis ingen.

 

Matchens bubblare:

Grillansvarig i Hovås Billdal höll på att skapa en egen bengalisk eld vid grillen som började se farlig ut. Massa rök och eld sprutade 😊.

 

Summering:

Naturligtvis skit och förjävligt att torska med 7-0. Det gör ju ont i ett blåsvart hjärta förstås. Bryter man ned det objektivt, ska vi faktiskt ta med oss våra första 44:a minuter då det faktiskt är jämnt därute. Sen gör vi naturligtvis alldeles för billiga misstag och det rinner iväg fullständigt. Samtliga behöver se sig själv i spegeln efter det här, men vi ska inte lägga oss ner, utan tvärtom inse vad som krävs för att ta poäng i en tuff serie. Förhoppningsvis vill ingen uppleva det här igen och att vi kan bygga på det som var bra och rätta till ordentligt det som var underkänt. Nya tag nästa helg mot Kållered hemma!

 

 

Vid pennan,

Anders Hansson

Äntligen seriepremiär för herrarna!
2024-04-06 13:31

Våren är här, försäsongen är över och det är äntligen dags för seriepremiär. På lördag klockan 15.00 spelar våra herrseniorer årets första seriematch mot Hovås Billdal IF. Och tränare Mikael Nilsson är förväntansfull.

”Vi ska spela så att motståndarna får anpassa sig efter oss, aldrig tvärtom. Vi ska vara ett spelande lag som är jäkligt jobbiga att möta, speciellt efter 45 minuter när det börjar bli lite kämpigt”, säger han.

 

”Världens längsta försäsong” brukar den kallas, de där mörka, regniga, snöiga och kalla månaderna av uppbyggnadsträning innan det är dags för vår och seriespel. Men nu är förberedelserna över och på lördag startar fotbollssäsongen på riktigt när Älvsborgs herrseniorer kliver ut på Hovås Billdal Arena för premiär mot nykomlingen Hovås Billdal IF.

”Det ska bli så jäkla kul att äntligen komma igång och försöka omsätta allt vi tränat på under vintern till riktig match. Sedan är det premiär och allt kommer givetvis inte att sitta direkt, men vi är väldigt peppade på att komma igång”, säger Mikael, som är mycket nöjd med hur den långa försäsongen har varit.

”Vi har en stor och bred trupp i år och gått runt på många spelare under träningsmatcherna, vilket gör att alla är förberedda. Vi har skapat ett tydligt spelsystem och alla är införstådda med hur vi löser uppspelen, kombinationer och fasta situationer. Alla tror på vår idé och vårt sätt att spela, det är jättekul.”

 

Mikael Nilsson tog över laget inför den här säsongen tillsammans med Mattias Eriksson. Och det är några saker som överraskat honom positivt under de första månaderna tillsammans med den unga truppen.

”Det finns enormt mycket kvalitet i den här truppen, för den här serienivån. Jag trodde nog inte att det skulle finnas riktigt så mycket talang och boll i killarna, men de har verkligen överraskat mig positivt. Och det gör det extra roligt att träna laget.”

Han fortsätter:

”Dessutom är jag övertygad om att vi kommer att utvecklas mycket under resans gång. Nu har vi bara startat men med den inställningen och dynamik som finns i gruppen kommer vi bara att bli bättre. För det är en grupp som trivs tillsammans och det är det allra viktigaste i min ledarfilosofi, att vi ska ha roligt tillsammans och mycket glädje i allt vi gör.”

 

Imorgon väntar alltså Hovås Billdals IF. Mikael Nilsson har dock ingen superkoll på motståndet, inte heller på övriga lag i Division 4B.

”Det är ju roligt att vi möter Hovås Billdal, för jag tränade det laget för länge sedan. Men nu har jag dålig koll. Jag räknar med att det är ett duktigt division fyra lag som står på andra sidan. Oavsett motstånd ska vi alltid spela vårt spel och aldrig anpassa oss efter motståndet. Vi har stått upp mycket bra mot lag från högre divisioner under försäsongen och det ska vi fortsätta med”, avslutar Mikael Nilsson.

 

Matchen mot Hovås Billdal IF spelas på Hovås Billdal Arena på lördag 6 april kl 15.00. Vi ser fram emot ett stort blåsvart bortafölje vid sidlinjen.

3-3 i dramatisk match mot Lerkil
2024-03-29 14:00

Träningsmatch

Lerkil IF vs Älvsborg FF

Resultat: 3-3 (0-0)  

Mål: Petter 2, Elias H

 

Startelva: 

                   Hannes A

Dailin - Hannes VB – Konge - Elias H

          Molle – Hampus - Calle

           Oscar – Petter – Max P

 

Sidan: Elias B, Oliver, Wurry, Axel, Lukas

 

Inför matchen:

Efter ett härligt träningsläger var det spännande att se om vi kunde omvandla detta till en bra prestation på planen. Vi fick en del avbräck inför matchen, men med den breda och starka truppen vi har kunde vi ändå ställa upp med ett riktigt bra lag. Motståndet Lerkil var med och fajtades i toppen av Div 4 förra året samt att de förstärkt med ny tränare och en del vassa nyförvärv. Med andra ord en bra värdemätare var vi står just nu. Regnet öste ner under uppvärmningen, men lagom till matchstart så blev det uppehåll. Game on!

 

1:a halvlek: Vi börjar väldigt piggt och får till ett antal hörnor som håller på att ge resultat direkt. Ett par inövade varianter skapar kaos i Lerkils straffområde och det är nästan otroligt att vi inte får in bollen i mål. Lerkil kommer in mer och i matchen och det blir ganska jämnt överlag. Vi skapar dock många riktigt bra omställningslägen där vi tyvärr är alldeles för oskarpa i den avgörande passningen eller tar fel beslut, vilket gör att 3-4 riktigt farliga målchanser aldrig blir av. Vi får dock till några fina chanser där bl a Petter spelar in till Oscar som riktigt är nära att peta in den, Calle får på ett vasst distansskott i gaveln och som sagt alla hörnor som Hampus levererar med fin precision. Det ska sägas att Lerkil sticker upp ett antal gånger utan att det blir riktigt farligt. Många av deras chanser är skott på distans som Hannes lugnt tar hand om. Vi är inte riktigt nöjda med synkningen av press-spelet eller uppspelsfasen där vi är lite ”långa” i lagdelarna och inte riktigt hittar spelalternativ. Trots det en helt jämn halvlek, men mer kamp än ordnat spel. Ett byte görs i halvtid då Molle går ut och Wurry kommer in.

 

2:a halvlek:

Vi kommer ut som ett betydligt bättre lag!. Vi vinner fler dueller på mittfältet, har ett bättre passningsspel och generellt fattar vi mycket bättre beslut ute på plan. Första 25 minuterna så är det ett lag på plan. Trots det är det faktiskt Lerkil som gör det första målet. En märklig sekvens där vi har en otrolig målchans som deras målvakt gör en fantastisk räddning på, istället blir det en kontring som leder till hörna och via den plötsligt 0-1. Otippat och orättvist. Desto skönare är det när Petter kvitterar efter en fin omställning och fri i straffområdet bombar in 1-1 otagbart för målvakten. Efter det rullar det på fint och vi tar ledningen efter en hörna där Elias H är vaken och trycker in ledningsmålet. Ett par minuter senare är det dags igen och dagens finaste mål, när vi via bollvinst på mittfältet spelar loss Hampus på vänsterkanten som assisterar Petter till sitt andra mål när han är först inne i boxen och trycker in sitt andra för dagen. Runt 70:e minuten gör vi flera byten. Hampus, Calle, Dailin och Max P går ut och Elias, Oliver, Axel och Lukas går in. Ungefär samtidigt blir en Lerkil-spelare utvisad efter sitt andra gula kort. 3-1 och en man mer, kändes stabilt! Vad som händer sedan kan vi nog forska kring, men istället för att vi kontrollerar matchen så släpper vi in motståndarna i matchen. Med knappa kvarten släpper vi in reduceringen och Lerkil får massvis med energi. Samtidigt skapar vi enorma målchanser som vi bränner. Här skulle vi förstås punktera matchen. Vi ska också lyfta Hannes monsterräddning vid 2-3 som är viktig. ”Hela havet stormar” kan rubriken benämnas i sista delen av matchen. När vi går mot uddamålsvinst så tar domaren tyvärr ett kontroversiellt domslut. Elias H får bollen via sitt knä upp i ansiktet och sträcker ut armarna i reflex. Lerkilspelarna skriker på straff…och domaren som är ganska felvänd blåser…Orka! I 90:e minuten kvitterar Lerkil och matchen slutar 3-3.

 

 

Matchens tre punkter:

 

  1. Bra prestation i 75 min… En ok första halvlek följt av en lysande 25-30 minuter i andra gör att vi kan känna oss trygga i vårt spel. Detta mot ett bra motstånd.
  2. Fasta situationer...Kul att se att inövade varianter skapar stora chanser. Kan bli ett farligt vapen framöver!
  3. Stänga en match… Såklart ska vi inte tappa en 3-1 ledning med en man mer när det är kvarten kvar…

 

Matchens höjdare:

När vi sitter ihop som ett lag som i andra då är det riktigt kul att se ÄFF. Vi ligger rätt i positionerna, vinner mycket boll på mittfältet, tar många löpningar i djupled och skapar mycket målchanser. Här gör vi tre mål vilket är ett gott tecken!

 

Matchens bubblare:

Två duktiga målvakter i båda lagen. Hannes enorma räddning vid 2-3 var underbar att se och kan nog vevas på Tik Tok 😊.

 

Summering:

En bra prestation i stora delar av matchen. Dock ser vi ytterligare potential i att höja oss. Vi håller en hög lägstanivå i 75 minuter och där höjderna under 25-30 i andra är riktigt bra. Det är vår styrka att vi är jobbiga att möta med 11 spelare som verkligen gör arbetet där ute. Sista femton glömmer vi och lägger på lärkontot. Nu väntar en träningsvecka till och lördagen den 6:e april så smäller det. Seriepremiär borta mot Hovås/Billdal. Vi ser fram emot detta, men innan tar vi påsk. Önskar alla spelare, tränare och ÄFF-supportrar en riktigt glad påsk!

 

Vid pennan,

Anders Hansson

 

Juniorerna avgörande i vinsten mot IF Mölndal!
2024-03-17 17:23

Träningsmatch
Älvsborg FF vs IF Mölndal 
Resultat: 2-1 (0-0)  
Mål: Oliver Ball, Noa Wibne

Startelva: 
Petter
Dailin – Svante – Malte - Wurry
          Elias – Calle - Otto 
           Axel – Laye – Gustav B

Sidan: Hannes VB, Eric TG, Noa, Oliver
 
Inför matchen:
Ny match mot IF Mölndal. Ett motstånd som förra året åkte ut femman med minsta marginal, men som satsar på att komma tillbaks. Samtidigt som vi ställde upp med nästan en helt ny startelva bestående av flera juniorer födda både 06 och 07, vilket gjorde att vi förväntade oss en jämn och bra match. Förutsättningarna var underbara för publiken med strålande sol och riktig vårkänsla. 

 

1:a halvlek:

Vi ser ganska snart att IF Mölndal verkligen försöker spela fin fotboll med kortpassningar och har flera skickliga spelare som gör rätt saker därute. Samtidigt så har vi problem med att synka vårt presspel där vi ofta faller för långt ner, vilket gör det enkelt för Mölndal att bygga upp sitt spel, eller att vi inte pressar tillräckligt hårt som innebär stora ytor på innermittfältet att täcka. Stundtals får vi till vårt passningsspel och positivt är att vi vågar försöka bygga vårt spel bakifrån med Petter som Spelführer (som Micke bruka säga 😊) och via mittbackar och uppåt. Mölndal ligger dock väldigt offensivt och när vi inte lyckas att spela igenom så blev det ibland lite småfarligt. Inga större målchanser att rapportera om, vi skapar en handfull hörnor och några halvchanser, och Mölndal slår en längre boll i ribban. 

 

2:a halvlek:
Vi gör en del byten där Noa och Oliver (födda 07) gör A-lagsdebut, vilket är ett härligt tecken på vår ungdom och juniorverksamhet. In kommer också Eric TG född 06 😊) och lite senare Hannes VB. Det visar sig ge oss den energi vi behöver, samtidigt som vi ser Mölndal börjar tröttna lite. Vi tar över matchen successivt, kontrollerar mittfältet fint och kommer ganska ofta runt på kanterna där Eric TG gör ett piggt inhopp. I ett av dessa anfall blir det lite kalabalik i motståndarförsvaret och Erics boll snett inåt bakåt letar sig fram till Oliver som påpassligt får på en träff som är tillräcklig för att leta sig in i mål. Härligt med mål i debuten! Här kontrollerar vi matchen ganska ordentligt, men vid en hörna är vi inte tillräckligt påslagna, så efter en hel del flipperspel, får Mölndal in kvitteringen. Vi fortsätter trumma på och skapar en hel del lägen faktiskt och efter fint spel på vänsterkanten, letar bollen sig fram till Noa, som viker inåt och får till en riktig drömträff i krysset. Ytterligare ett debutmål som visar sig bli matchavgörande. 

 
Matchens tre punkter:
 
1.    Starkt att vinna… Vi gör det helt ok med tanke på att det är en helt ny startelva med flera nya spelare. En gedigen insats, där vi belönas med en vinst vilket alltid känns skönt. 


2.    ÄFF talangfabriken...Underbart att se hur många duktiga spelare som klubben fostrar. Nu fick vi göra oss en ny bekantskap med våra 07:or som har en ljus framtid i klubben. Några av de allra mest rutinerade på planen är födda 04 och således 19-20 år gamla 😊.   


3.    Sista tredjedelen av matchen är bäst… Återigen ser vi att laget är starkare än motståndarna de sista 20-25 minuterna. Det är en kombination av att laget är ganska bra tränade, vårt spel som bygger på att hålla i boll så att motståndarna får jaga och att vi också gör byten som håller uppe vårt momentum. 

Matchens höjdare: 
Solklart Noas segermål som är fotbollsgodis. Vacker curl upp i högra krysset kan vi se om många gånger!

 

Matchens bubblare:
Solen, våren, fotbollsmatch och gott om publik. Räcker så 😊. 

 

Summering:
Kul med vinst igen efter ett par uddamålsförluster. Hela laget gör det bra, och med tanke på att vi mönstrar ett helt nytt och orutinerat lag så ska vi vara nöjda med insatsen. Bra inställning och förstås kul med andra halvlek där våra juniorer gör det riktigt bra och ändrar matchbilden med sin energi. Nu blir det matchpaus ett tag, men på fredag åker A-truppen på träningsläger till ”Lilla Miami” (Trelleborg 😊) och nöter på detaljer inför seriepremiären som närmar sig, och svetsar ihop laget ytterligare till en riktigt grym grupp som krigar för varandra. Laget för jaget!  

 

Vid pennan, 
Anders Hansson

Stolpe ut mot Lunden BK
2024-03-16 17:06

Träningsmatch
Lunden BK vs Älvsborg FF 
Resultat: 2-1 (0-0)  
Mål: Konge

 

Startelva: 
Hannes A
Hannes VB – Konge – Jacob - Noel
          Molle – Erik - Hampus 
           Max K – Franco – Gustav B

Sidan: Svante, Calle
 
Inför matchen:
I dag var det dags att möta Lunden BK som förra året tog steget upp i Div 3 och således ett starkt motstånd. Med två matcher på två dagar och en del frånvaro fick tränarna mixtra lite för att få ihop två lag, lördag – söndag, med några som får dubbla matcher som följd. Kul att se Hannes (född 07) kliver in i buren och att Erik gör en match till innan åker åter till USA. Med flera fina prestationer har vi ett ganska gott självförtroende och det skulle idag bli kul om vi kunde kröna det med en seger. 

 

1:a halvlek:

Vi börjar ganska piggt de första tio minuterna, vinner de flesta dueller och håller på att få en drömöppning. En frispark precis utanför straffområdet tar Erik hand om. En jättefin curl letar sig ner mot målvaktens högra hörn, men den tar i stolpens insida och ut. Otroligt nära ett ledningsmål. Vi märker ganska snart att Lunden etablerar ett större tryck på vår planhalva utan att egentligen skapa någonting, men de är skickliga i att flytta boll snabbt i trianglar och hela tiden ta sig framåt i banan. Dock är vårt försvar riktigt tryggt med Jacob i spetsen och det känns egentligen aldrig riktigt farligt. När vi väl har bollen blir vi lite väl stressade att vi måste slå en avgörande passning lite för tidigt, istället för att ha tålamod att hålla boll. Finns någon sekvens när vi håller bollen inom laget 10-15 pass, men istället för att fortsätta så slår vi en chansboll. Det upprepar sig lite väl ofta i kombination med några farliga bolltapp på mitten. I övrigt gör vi en helt ok halvlek, men samtidigt känner vi nog vi kan höja oss i andra. 

 

2:a halvlek:
Ställningskriget på plan fortsätter, men tyvärr börjar Lunden ta över spelet mer och mer. Det ska sägas att vi får inte mycket med oss av rättskiparen idag. Mängder av avblåsningar, frisparkar, inkast går till våra vita motståndare. I en tveksam duell när vi nog vill ha frispark med oss, spelas deras högerkant fri som de förvaltar med inlägg från kanten, in i mitten som efter snyggt överhopp går till deras målskytt som placerar in den otagbart för Hannes (som för övrigt är säkerheten själv!). I nästa sekvens sker ett avgörande moment. Max K blir frispelad genom en vacker långboll, och fri med målvakten blir han fälld. Solklar frilägesutvisning, men mannen i svartgult blåser istället frispark för Lunden (!) och Max får en varning för protest…☹. Istället för mål och kanske en man mer, så händer det som är klassiskt i fotboll. Lunden får en hörna i minuten efter som efter lite stök och bök i straffområdet dimper ner och så står det istället 2-0 till Lunden. PUH! Vi gör nu våra byten och Svante och Calle kommer in de sista 30, och Konge går upp på topp som den gamle skyttekung han är. Det tar inte många minuter innan vi börjar en ganska bra forcering. Erik kommer igång ordentligt på mitten men tas ofta ganska tufft, Calle tar flera djupledslöpningar som drar isär deras backlinje, Konge och Franco tar för sig riktigt bra där framme. Från ett inlägg från kanten så nickar Konge snyggt in reduceringen till 1-2 och nu är det match igen! Fler målchanser följer och i en av dessa så rinner bollen ut till Molle som skjuter i stolpen! Vi har en bra period där, men får inte utdelning och matchen slutar med uddamålsförlust. 

 
Matchens tre punkter:
 
1.    Stolpe ut… Två stolpskott, en frilägesfällning och lite annat som borde åtminstone resulterat i ett mål. I antal kvalificerade målchanser är vi absolut minst lika starka.  
2.    Kvalitet i beslutsfattande...Motståndet är visserligen bra, men lite för ofta tar vi lite för stressade beslut och spelar bort både övertag och några riktigt vassa omställningar som rinner iväg. Detta efter hårt arbete och återerövring alternativt att vi lyckats hålla bollen inom laget en längre tid. 
3.    Ställningskrig… Stor del av matchen utspelades sig på mittens rike. Lagen tog lite ut varandra och det var svårt att etablera något ordnat spel. Ingen propagandafotboll idag kanske, men mer hårt arbete. 

 

Matchens höjdare: 
Återigen hävdar vi oss mot bra motstånd, vilket vi ändå tar med oss!

Matchens bubblare:
Kaffet i Lundens klubbstuga var riktigt gott. Idag var det blåsigt, rått och kallt från sidan. Vi vann publikkampen överlägset med ca 15 tappra ÄFF-supportrar!

 

Summering:
En helt ok utförd match som mer fick prägeln av ställningskrig. Insatsen är individuellt sätt ok, men kanske heller inga topp-prestationer från någon. Kul att se att vi ofta är starkare sista tredjedelen av matchen, vilket mentalt är viktigt är ta med sig. Den här matchen kunde ha slutat oavgjort, men återigen är vi inte tillräckligt effektiva i straffområdet. Här behöver vi lyfta oss eftersom vi ute på planen är minst lika bra, samt att vi skapar kvalificerade chanser match efter match. Men det släpper! I morgon tar vi nya tag, då vi möter Mölndal. Prognosen säger sol, så kom ner och spendera söndagen med ÄFF!


Vid pennan, 
Anders Hansson

Stark insats, men förlust mot Assyriska BK
2024-03-10 11:32

Träningsmatch
Älvsborg FF vs Assyriska BK
Resultat: 1-2 (0-2)  
Mål: Molle

Startelva: 
                   Petter
Noel – Charlie – Jacob - Elias
    Molle – Hampus – Petter K
      Max K – Konge – Oscar

Sidan: Svante, Malte, Erik R, Max P, Hannes VB, Gustav B
 
Inför matchen:
Dags för en ny match mot Div 3-motstånd. Efter den formidabla urladdningen mot IF Väster där vi vann med 4-0, ställdes vi nu mot etablerade Assyriska BK som ställde upp med ordinarie lag. Vi väntade oss därmed en ännu tuffare match i högre tempo mot snabba och skickliga spelare. En riktigt bra värdemätare med andra ord. Vi kunde själva ställa upp med ett starkt lag, med glädjen att kunna addera Erik Reis som tillfälligt är tillbaka från USA och collegefotboll. 

1:a halvlek: Vi börjar riktigt piggt och ger inte Assyriska tid i sina uppspel utan vårt press-spel ger resultat. Första tio är det våra motståndare som ser stressade ut och är nog lite förvånade över vår intensitet. Successivt börjar dock Assyriska höja tempot och komma in i matchen ganska rejält. Glädjande är att vi fortsätter spela vår passningsfotboll och vågar fortsatt spela upp via våra mittfältare. Det som vi dock märker under en period är att det högre tempot gör att Assyriska oftare kommer i omställningslägen, när vi antingen spelar upp med sämre precision eller att vi tappar boll på mittfältet. Deras 1-0-mål går till just på det senare viset. Ett bolltapp lite högre upp på banan skapar en blixtsnabb omställning, passning i djupled och deras anfallare kommer före och petar bollen förbi en utrusande Petter. En liten snabb lektion i effektivitet. Vi fortsätter att slita föredömligt och från sidan känns matchen relativt jämn, även om Assyriska känns lite farligare när de fördelar boll via sitt mittfält ut på sina yttrar. Ett antal hörnor får vi emot oss, men hela laget är grymma i vårt försvar vid fasta situationer. Tyvärr är det just vid en fast situation som 2-0 kommer. En snabb spelväxling från Assyriska gör att vi inte hinner med och i anfallsläget som uppstår är vi lite för ivriga och river ner deras anfallare utanför straffområdet, istället för att styra ut densamma bort från läget. Efterföljande frispark förvaltas väl och den skruvas vackert i högra krysset. Där och då, kändes det lite jobbigt. Vi följer vår spelplan väl, är fullt med i matchen, men Assyriskas spets gör att det står 2-0. Petter gör även en fantomräddning från kort håll, vilket var viktigt. Frågan var om det skulle rinna iväg eller om vi får en biljett in i matchen? Det härliga med det här laget är att vi bara nöter på, även vid underläge. Sista femton av första jämnar spelet först ut sig för att vi sedan kommer allt närmare deras målområde. Vid ett riktigt bra läge, med inspel från kanten skarvar Konge bollen i stolpen samtidigt som han blir tufft fälld i straffområdet. Domaren blåser straff, vilket gör att vi får en chans till reducering innan halvlek. Straffen slås i stolpen, men linjedomaren ser att målvakten rört sig för tidigt så den får slås om! Tyvärr gör målvakten en fin räddning på straff nr 2, vilket gör att vi går till pausvila med 0-2. Dock med en känsla att vi är rejält på gång spelmässigt. 

2:a halvlek:
En del byten görs och vi får direkt in Erik på mittfältet, senare också Franco på topp samt Svante, Max P och Gustav B. Den första kvarten skapar faktiskt Assyriska några kvalificerade chanser, men där vårt försvar gör det bra och att Petter vaktar målet alldeles föredömligt. 3-0 där och matchen hade varit tuff att vända. Istället gör vi en alldeles strålande sista halvtimme, där vi får till vårt passningsspel ännu bättre, utnyttjar planens bredd och vi ser löpningar i djupled. Mycket assisterat av Erik som fördelar bollar till höger och vänster med underbar precision. Efter en lite stökig situation i straffområdet går bollen ut till Molle som dunkar in reduceringen. Vi är med och det är gott om tid kvar. Bollen är nu 75% på deras planhalva, vilket är ett tecken på att vi dominerar tillställningen kraftigt. Frågan var mer när kvitteringen skulle komma och inte om. En handfull chanser skapar vi, och kvitteringen kommer också…, men blir bortblåst’. Ett inlägg från Elias skapar kaos i försvaret och där är Franco tuff, samtidigt som deras back och målvakt krockar. Båda deras spelare hamnar på marken och skriker och domaren blåser bort målet… I våra ögon en fullt ok situation och vi borde haft 2-2. Vi ser fler chanser, bl a en hand i straffområdet som domaren inte ser, distansskott utifrån, flera nästanlägen inne i straffområdet och ett riktigt fint tryck. Assyriska kommer undan med blotta förskräckelsen och matchen slutar med uddamålsförlust. 

 
Matchens tre punkter:
 
1.    Vi håller mot lag i högre divisioner… Kul att se att vår kvalitet håller i 90 min mot lag från högre division. Motståndet idag var starkt så det känns väldigt kul att se. Försvarslinjen gör det enormt. Jacob plockar ju bland annat ner två stycken anfallare i storlek 1.95-2m utan problem. Kul också att se vår nye norrman Elias äga sin vänsterkant och tillföra tyngd och lite aggressivitet (i vårt annars ganska snälla lag).
2.    Utdelning av spelövertag...Med så mycket bra saker den sista tredjedelen av matchen behöver vi skapa något fler 100%-iga chanser, för att förvalta övertaget. Dock har flera på mittfältet en riktigt bra dag, framförallt i andra halvlek där Erik, Molle, Max K är värda att lyfta lite extra idag. 
3.    Bredd och kvalitet… Med nya spelare in har vi nu en riktigt fin bredd i laget, vilket gör att vi kan hålla trycket uppe i 90 minuter, där byten inte behöver betyda kvalitetssänkning utan tvärtom att vi kan hålla upp intensiteten med nya fräscha spelare. 

Matchens höjdare:
Sista halvtimmen var härlig att skåda. I det läget har vi på något sätt anpassat oss till det högre tempot samt fått fin effekt på bytena. 
 
Matchens bubblare:
Det får ju bli den dubbla straffsituationen, där assisterande i en träningsmatch dömer om en straff som gått i stolpen. Assyriska blev vansinniga, vilket vi nog också blivit…

Summering:
Härlig match där vi får ytterligare ett kvitto att vi är på rätt väg. Nu tvingas vi upp i tempo eftersom motståndarna var på en annan nivå, vilket vi klarade av. Viktigt framöver är att vi kan driva matcher i det här tempot även i matcher där tempot från motståndarna är lägre. Vi har så mycket kvalitet i laget så om vi får till ett högre bolltempo, kommer det bli jobbigt att markera oss i 90 minuter. Går det långsammare så…blir vi lätta att markera. Många i laget gör idag riktigt fina prestationer och som sagt, nu gäller det att göra det igen och igen… Nu väntar en full träningsvecka och sedan match igen nästa helg! 


Vid pennan, 
Anders Hansson

Uddamålsförlust mot Hönö IS
2024-03-03 17:32

Träningsmatch
Hönö IS vs Älvsborg FF 
Resultat: 3-2 (2-2) 
Mål: Wurry, Melvin

Startelva: 
Hannes
Noel – Hannes vB – Svante - Malte
          Molle – Max K – Max P
           Melvin – Wurry – Gustav B

Sidan: Eric TG
 
Inför matchen:
Efter urladdningen mot IF Väster var det dags för en ny match. I stort sett hela startelvan var ny och en fin möjlighet för flera att få matchtid samt konkurrera om en startplats framöver. Tyvärr blev vi alldeles för tunna på bänken efter några sena avhopp, med bara en ersättare som konsekvens. 

1:a halvlek: Vi börjar helt ok och fortsätter spela med fokus på att hitta fram genom mitten för att där kunna skapa lägen på kant alternativt i djupet. Hönö spelar i början ganska primitivt och från sidan får vi känslan att det här borde vi klara av. Den känslan förstärks när vi två gånger utnyttjar ett ganska högt stående försvar i Hönö där det passar utmärkt att slå bollen i djupet för våra anfallare att springa igenom. Första målet görs just så när Molle chippar över försvaret och där Wurry dyker upp och förvaltar friläget snyggt. Andra är lite av en kopia där Molle nu hittar Melvin, fast denna gång ute på kanten som från en lite sämre vinkel, hittar luckan mellan målvaktens ben. 2-0! På matchuret står det femton minuter och frågan där och då, är hur stora ska siffrorna bli? Tyvärr slänger vi iväg all ödmjukhet och fokus, gick det för lätt? Hönö som hela tiden är småfarliga i sitt anfallsspel med ett par snabba killar, skapar mer och mer. Dock är det vi som hjälper dem in i matchen med både uppspelsslarv och med lite stressiga beslut som gör att Hönö både reducerar och kvitterar. Däremellan hinner Hannes göra en fantomräddning, så vi kunde faktiskt lika gärna ligga under i halvtid. 

2:a halvlek:
Andra halvlek är mest kamp och inte så mycket skönspel. Vi får inte till vårat kortpassningsspel alls utan får förlita oss på kamp och omställningar. Båda lagen skapar några riktigt vassa lägen. Vi har både frilägen och ribbskott som inte går in. Detsamma har Hönö också så chansmässigt är det ganska jämt. Vi lider nog lite grann av att inte kunna göra några byten, eftersom Wurry går av skadad i första, vilket innebär en viss trötthet överlag. Trots det bör vi kunna kontrollera matchen, men i slutet av matchen så rinner Hönö igenom på högerkanten och på inlägget som kommer gör deras anfallare 3-2 på en vacker nick. Ridå ned och förlust idag. 

 
Matchens tre punkter:
 
1.    Följa matchplanen… Vi börjar som vi ska göra, men allt efter matchen lider så saknar vi tålamod att hålla i bollen och dominera matchbilden. Det blir för mycket av gamla synder, med kamp och långbollar. 
2.    Brist på byten... Vi såg lite trötta ut sista tredjedelen och hade inga möjligheter att förändra matchen genom nya byten, vilket alltid är önskvärt. 
3.    Vikten av ta rätt beslut… Lite för många beslut som inte är helt optimala. Inga dundermisstag, men flera sekvenser när vi helt enkelt väljer fel val, som i sin tur leder till farligheter mot oss moment senare. 

Matchens höjdare:
Hannes dunderräddning i första halvleken var riktigt läcker att skåda. Vi hade redan skrivit in mål i protokollet, men icke sa Nicke (eller Hannes då…) 😊. 
 
Matchens bubblare:
Hönö får en man utvisad för frilägesutvisning, men eftersom det är en träningsmatch där tränarna det riktiga beslutet att fortsätta 11 vs 11.  
 
Summering:
En match som är lite svår att analysera, men förstås en insats som vi inte är helt nöjda med. Vi börjar matchen bra, men längs vägen så tappar vi tanke och struktur i det vi vill utföra. Vi skapar tillräckligt för att vinna, men idag är vi lite för ihåliga defensivt i hela laget och tillåter Hönö att skapa alldeles för mycket. Det positiva är många matchminuter för flera som inte har spelat så mycket och att vi får ytterligare en match att dra lärdomar av. 

Vid pennan, 
Anders Hansson

Kommande matcher
Spelade matcher
Kommande aktiviteter
Nyheter från föreningen
Älvsborg Fotbollförening, 14/04 13:37 
Älvsborg Fotbollförening, 11/04 13:08 
Älvsborg Fotbollförening, 07/04 21:17 
Älvsborg Fotbollförening, 07/04 17:20 
Älvsborg Fotbollförening, 05/04 17:32 
Älvsborg Fotbollförening, 02/04 12:33 
Älvsborg Fotbollförening, 28/03 10:15 
Älvsborg Fotbollförening, 06/03 13:24 
Älvsborg Fotbollförening, 01/03 11:45 
Älvsborg Fotbollförening, 29/02 22:44 
 
VÅRA SPONSORER
 
Övrigt