Storseger i Derby Di Väst, efter 4-1 är vi "Bäst i Väst"
2019-09-15 15:01
Ett vinnande ÄFF i Derby Di Väst!
Älvsborg FF - Utsiktens BK  4 - 1  (3-0)

Då var så Dagen med stort D kommen. Efter en rätt knasig höstsäsong där vi har blandat och gett om vart annat. Kanoninsatser mot topplagen och katastrofala insatser mot bottenlagen var frågan om vi skulle fortsätta på inslagen bana med en bra insats mot Utsikten då de är ett topplag. Tyvärr var det riktigt blåsigt och ni som spelar eller har spelat boll vet att det är sämsta möjliga väder. Ett uppskruvat och hett Derby lockar självklart mycket åskådare och idag var det inget undantag utan det var mängder med publik på plats.

Laget: Malte, Christian, Edwin, Olsson, Eass, Filip, Hugo, Hampus, Emil, Adam, Victor samt Erik, Seb R, Rafa på bänken.

Inför matchen var det revansch efter vårens snöpliga förlust och självklart ville vi stoltsera med att vara bästa förening i västra Göteborg. Efter 1-1 i segrar under våren skulle allt avgöras idag. Breddfotboll mot Akademifotboll. Sent in i säsongen är det mindre fokus på hur vi skall spela vårt spel för det kan vi till leda. Lite mer fokus på vår motståndare och hur vi skulle göra livet surt för dem. De har en fantastisk anfallare som hade inför matchen hade gjort mer än 50% av deras mål, dvs enkel matematik, plocka bort honom och hälften av deras mål under dagen är borta. Vi skulle inte stressa upp oss då Utsikten skulle rulla boll i sidled sin vana trogen men vi skulle vara otroligt giftiga i våra omställningar och i det raka spelet. Där skulle vi straffa Utsiktens stora akilleshäl, försvarsspelet.

1:a halvlek
Matchen blåstes igång och det var Utsikten som hade medvind i denna halvleken. Utsikten tilläts att äga boll och fick trilla på utan att vi störde dem något nämnvärt. Detta var inget vi hade pratat om innan match utan vi blev alldeles för avvaktande. Tyvärr gjorde detta att Utsikten tilläts starta sina anfall högt upp i banan där deras mittbackar tilläts promenera ostört med bollen. Vi hade stora problem på vår vänsterkant där det blev räknefel efter räknefel. Nästan allt från Utsikten kom inledningsvis på denna sida. Inom loppet av 10 minuter hade Utsikten kommit fram till kanonchanser där Malte kom ut stort och gjorde två fantastiska räddningar. Nu var det Utsikten för hela pengen och tyvärr var vi alldeles för uppstressade och gav bort bollen alldeles för tidigt och för ofta. Efter en snygg räd igen på vår vänsterkant kom Utsikten till en otroligt chans där man fri med Malte skarvade bollen på ett tillslag men även här gör Malte en alldeles fantastisk räddning. Vi gjorde en rockad där Rafa kom in istället för Wass för att se om vi kunde ändra matchbilden. Med Rafas speed fick vi en annan dimension på vår kant och Emil hade lite bättre koll på deras ytter. Vi började sakta men säkert få mer att säga till om och matchen jämnade ut sig. Vi började få betalt på våra omställningar och utmanade en trög backlinje allt mer. Hörnorna avlöste varandra för oss och på en av dessa signerad Emil dök Filip upp på första ytan och nickar snyggt in 1-0 till oss. En underbar glädje utbröt både på och vid sidan av planen. Detta var startskottet på en grym andra halva av första halvlek för oss. Förutom ett par halvfarliga hörnor för Utsikten var det stängt bakåt. Ett helt fantastiskt försvarsspel med mängder av uppoffrande spel. Vi fick grepp om mittfältet och kunde starta giftiga omställningar. På just en sådan blixtsnabb omställning frispelas Adam och fri med målvakten rullar han retfullt snyggt in 2-0 och detta kommer som en än värre kalldusch då det sker väldigt snabbt efter ledningsmålet. Ett fortsatt grymt försvarsspel där Lang och Olsson är helt formidabla. Den sistnämnde tillsammans med Christian raderar ut Utsiktens formidable målskytt och resten av de killar som försökte spräcka vår betongstarka nolla. Frustrationen gick nästan att ta på oh inte blev det bättre av att vi vinner bollen åter i ett högt läge där Erik står för vilja och kamp och får en snygg andraassist på hockeyspråk och tillslut är Victor fri med målvakten och skickar in 3-0 det var så att man fick nypa sig i armen. Efter detta är även Hampus riktigt nära att öka på ytterligare. Halvleken slutar 3-0 vilket är en njutning för oss efter hur halvleken utvecklade sig och utan Malte hade det varit en helt annan historia.

I pausen var det mängder med beröm på sättet vi kommer igenom första 45 minuterna. Samtidigt var det en ödmjukhet inför den stundande uppgiften med 45 kvar där Utsikten mest troligt skulle komma ut med allt de hade för att ruska om oss. Därför var det FOKUS som gällde från första sekund.

2:a halvlek
FOKUS... tjena...det tog ca 68 sekunder innan Utsikten hade reducerat på en hörna. På en halvtaskig markering på vår vänsterkant lyckas UBK få med sig en hörna som man nickar en lyrboll mot mål. Malte som för en gångs skull hamnade lite på hälarna då han var flitigt uppvaktad och kunde inte komma upp på bollen (obstruktion?) och den dalade retligt in i mål. Vart skulle matchen ta vägen nu? Det var i alla fall plattan i mattan från Utsikten som precis som i första halvlek fick äga bollen lite för lätt men spelar samtidigt för omständligt. På ett av få tillfällen då de sticker in bollen på djupet dök deras duktiga anfallare upp och fri med Malte fick han med sig en straff som var solklar. Däremot vill Malte ha revansch för straffen i våras mot samma lag och samma straffskytt. Räddning Malte gör på straffen är HELT sjuk. Det är en helt vansinnig räddning som han tippar i stolpen. I ärlighetens namn avgjordes matchen där och då! Efter detta är det inget snack de sista 35 minuterna det är i stora stycken ett lag på planen. Vi sköljer över ett paralyserat motstånd som mer och mer börjar bli griniga. Inom loppet av ett par minuter får två motståndare gult kort efter dueller med Rafa samt Hugo ett av dem skulle bli än mer kostsamt senare. Innan Rafa var klar för dagen lyckades han med konststycket att missa öppet mål från 1 meter för att ett par minuter senare passa bollen i sidled istället för att åter spela in bollen i öppet mål :) Adam och Hugo var åter i spel efter en halvtimmas vila och med dessa två inne blev vi än farligare. Tillslut orkade inte Utsikten stå emot oss mer utan ett instick till Adam och åter fri med målvakten var han lika klinisk som tidigare och 4-1 var ett faktum. Strax efter detta var det färdigspelat för UBK:s nr19 efter en ren skär kapning när inte ens bollen var i närheten. Efter det var det en "walk in the park" tills domaren valde att blåsa av för dagen. Halvleken slutar 1-1 vilket jag tycker var lite i underkant för oss.

Summerat: Vilken match! Vilken inställning och vilket lag vi basar över! Vi visar vilka som regerar i västra Göteborg och att vi som förening är något stort på spåren då återväxten i föreningens led ser fantastisk ut. Laget idag följer vår game plan fantastiskt efter den darriga inledningen. Efter det är det inget snack om vilka som skall segra i denna matchen. Hela LAGET är vinnare idag och det är ingen som faller ur ramen. Vi visar att när vi inte behöver föra matchen utan kan ligga och vila och vänta på omställningar så är vi sjukt vassa. Stort grattis till västra Göteborgs bästa lag ;)

Målskyttar: Adam Lisnell 2st, Filip Lordemyr 1st och Victor Svensson 1st

En dag som denna blir det svårt att hitta 3st killar som skall ha stjärnorna. Men som vanligt måste jag göra det ändå men passar på att hylla lite innan.

• Malte: Kung idag. 4 fantastiska räddningar i första halvlek och som inte nog med det räddar han en fantastiskt slagen straff i andra halvlek
  • Christian: Vilken match efter en så lång frånvaro. Med sin speed löser han näst intill alla situationer galant och spelar grymt enkelt.
  • Lang: Glidtacklingar... har det hänt innan? Vår kapten visade att idag var det allvar och att vi skulle sälja oss dyrt.
  • Olsson: En match man sent kommer glömma. Han raderade ut allt motstånd idag. Följsam och brytningssäker som få! En gigant!
  • Wass: Fick der riktigt varmt om öronen och kroknade pga förkylning. Ut efter 25 men kom in med 25 kvar och är då tillbaka i sitt gamla jag och spelar så lugnt och behärskat.
  • Filip: En av hans bästa matcher. Löpte enormt och var den naturliga balansen mellan försvar och anfall. Ett lugn och inte en felpassning idag. Snyggt mål som öppnade matchen.
  • Hugo: 90 minuter i benen med A-laget igår märktes och med en sviktande hälsa var första halvlek en seg föreställning för honom men andra är han så överlägset bra som han kan vara!!
  • Hampus: Tillsammans med Filip löpte de mil! Hampus arbetskapacitet idag var het otroligt. Normalt van vid hans offensiva kvalitéer men idag var en av kungarna i försvarsspelet.
  • Emil: Jobbiga första 20 men sen kom han i det fantastiskt. Flera fina räder på kanten som borde resulterat i mer. Hans speed och avighet var ett jobbigt moment för motståndarna.
  • Adam: Såg nästan lite ointresserade ut och med 2 veckors frånvaro visste vi inte om det var fågel eller fisk... 2 mål, och var grymt jobbig att möta. Är en klass spelare när det stämmer!
  • Victor: En evighetsmaskin. Bäst närvaro i laget. 90 minuter från A-laget igår och 90 minuter idag. Snyggt mål och ger aldrig upp!
  • Erik: Kommer in och får sista 15 + första 15 i andra halvlek. Är alldeles briljant och vägen fram till 3-0 är signerat Erik. Stort hjärta för laget och en vilja som få.
  • Sebban: Sista 20 i första och första 15 i andra. Sebban gör det riktigt bra och vid flera tillfällen vinner han närkamper och bär upp bollen med ett sällan tidigare skådat lugn.
  • Rafa: Vår 400m löpare. Knäckte sitt motstånd när han kom in. Han löpte i sönder allt han kom över. En otroligt nyttig spelare i sina bästa stunder. Så när målskytt idag :)