2020-08-04 20:35
Älvsborg U18  -  Älvsborg U16   4  -  2

Äntligen var det dags för en sista koll på laget innan höstpremiären mot Landvetter om 1 vecka. Idag skulle vi spela mot vårt egna U16 lag och senast det begav sig var det mer eller mindre en överkörning frågan man ställde sig idag var om skillnaden kvarstod eller om U16 (snart U19 spelare) hade närmat sig våra juniorer. Mycket folk hade letat sig ner till arenan (dock på rätt sida om staketen) för att titta till lagen denna sköna sommarkväll.

Laget: Malte, Mackan, Edwin, Haidar, Martin, Filip, Hampus, Valther, Philip, Adam, Rafa samt Simon, och Ludde vid sidan.

Inför matchen var det en hel del återbud vilket inte var tanken då en del inte skulle gå på max idag då det nalkas seniormatch till helgen. Samtidigt så var de flesta av dessa killar de som skall spela till helgen så det var ok... Mantrat inför dagens drabbning när man sätter enbart hedern på spel var att försöka ta drabbningen på allvar annars skulle det mest troligt bli åka av. Sällan gäller ordspråket "motivation slår klass" bättre än vid ett tillfälle som detta.

1:a halvlek
Matchen började avvaktande och ett U16 som hade respekt för motståndet. Vi tilläts rulla boll tämligen ostört och kunde vagga bollen fram och tillbaka. När vi hotade gjorde vi det via Rafa på vänsterkanten. Rafa kunde med sin speed ta sig runt tämligen enkelt de flesta gångerna men tyvärr blev det alldeles för omständligt. På en av dessa rusher blev det hörna som Lang kunde nicka in tämligen ostört. Efter detta som skedde i den 8:e minuten är det U16 för hela pengen i 10 minuter. Vi fuskar i massor och när presspelet fallerar samt att vi "skiter" i det defensiva spelet och tillåter U16 att vända upp alt vinkla sig förbi en lättsam press då blir det jobbigt. Detta till trots så kommer U16 inte fram till någon farlighet. Sista 10 av halvleken blir vi bättre och U16 har svårt att freda sig och spelar undan i halv panik. Även vi har svårt att kapitalisera på övertaget. Det var en handfull riktigt fina chanser som vi stressar bort. Halvleken slutar 1-0 vilket borde varit något mål ytterligare men samtidigt var det en halvlek som gick på poäng till U16.

I pausen var det snack om just inställningen och att vi var tvungna att finna glöd och passion i vårt spel.

2:a halvlek
Helt klart blev det skillnad. Vi kommer ut som ett nytt lag som ville visa sig från en bättre sida. Redan efter 2 minuter vaskar vi åter fram en hörna på Rafas kant och på den efterföljande hörnan nickade Simon in jättesnyggt! Under inledande 15 minuterna är det mer eller mindre spel på U16 planhalva och det fanns en uppsjö av halvchanser. Trots ett massivt övertag så gjorde vi det extremt svårt istället för att bara tå in bollen så skulle vi prick kryssen. Vi kunde med enkelhet gjort både 2 eller 3 mål om man bara bestämde sig men istället blev det inget mer. U16 vaskade fram sin bästa chans i efter 50 minuters spel då Alfons tog sig förbi sin markering och fick på en riktig projektil som Malte avvärjde till hörna. Trots en jämnar andra halva av mittakten blir det inga fler mål och även denna halvlek slutar 1-0 till juniorerna. Rent subjektivt så skulle det vara ett par baljor till...

I pausen har jag ingen aning om vad som sades då jag som domare hade lite andra sysslor att ta hand om :)

3:e halvlek
Inledningen på 3:dje akten satsar U16 med full fart och får fast bollen under den inledande delen utan att komma till några större farligheter. Ur ingenting kommer 3-0 då Valther skall slå ett inlägg som i en perfekt båge går över målvakten och stolpe in. Där och då ett dråpslag för U16 då man hade starta fint. Med ca 20 minuter kvar inträffar det som inte får ske... ett lag ser sig själva som segrare och börjar fuska i mer eller mindre allt. U16 tackar och tar emot och trycker plattan i mattan och kör med full gas framåt. 3-1 målet kommer 5 minuter efter vårt mål. Även detta mål tillkommer på en hörna där vi är otroligt nonchalanta i markeringen vilket leder till ett enkelt mål för U16. I takt med att vi inte hittar tillbaka till vårt grundspel börja vi gnälla och bli lite lätt fulare i spelet... Det haglar frisparkar emot oss och på en av dessa kommer 3-2 målet då sann brödrakärlek skådas när det blir sten,sax och påse om vem som skall slå den... Sigge vann och knorrade in en lätt "lam" frispark som ingen vågade röra i straffområdet och vips låg den i mål... Om det var panik i butik innan så var det mer eller mindre i juniorlag i chocktillstånd. Parkera busen hördes... knappast rätt taktik mot 11 blodhundar... Att det helt plötsligt blev allvar syntes än mer tydlig i en ett mot ett läge där Sigges armbåge for upp i Langs ansikte som svarade med att kapa Sigge längs med anklarna. Game on i de sista 5 minuterna och då visade det sig att gammal ändå är äldst. I en pressad situation tvingas U16 till en extremt svår bakåt passning som målvakten måste ta med händerna och den indirekta frisparken var ett faktum. HUR det blev mål på den frisparken är dock ett smått under då den måste tagit på 4-5 killars ben innan den retfullt rullade precis över mållinjen. Resterande minuter kunde U16 inte etablera något utan vi gick av planen som segrar med blotta förskräckelsen. Halvleken slutar 2-2 vilket vi skall vara riktigt nöjda med.

Summerat: Ett för dagen klart mer taggat och fokuserat U16 var det mer spelförande laget. Att åldern tar ut sin rätt på just fasta situationer är kanske inte så konstigt då det blir både längd och kilon som räknas än mer i dessa situationer. Jag tycker att vi tyvärr presterar alldeles för dåligt idag och ställer mer eller mindre in skorna och hoppas på det bästa, detta skall dock inte förta U16 fina insats! Vi måste jobba med inställning och kunna fokusera på vår uppgift trots att förutsättningarna är som dom är, det är direkt naivt och tro att man kan trixa sig till seger oavsett motstånd. I de stunder vi bestämde oss och använde vår fart då var det inget snack men att bara göra det 15-20% av tiden är direkt svagt. Nu måste vi tagga igång om 7 dagar är det dags för höstpremiär. Kan med eftertryck säga att framtiden är ljus för ÄFF då dessa U16 killar om 3 månader kommer upp med speed och kaxighet till juniorerna.

Målskyttar: Edwin Lang 1st, Simon Lindqvist 1st, Valther Alm 1st samt Philip Karlsson 1st